0

13 декември е много лош ден за напиване, готови са да се закълнат астролозите по света. А причините са няколко, но основните са началото на ретроградния Меркурий и новолунието (ден по-рано, на 12 декември) в Стрелец в квадрат към Нептун – господаря на илюзиите и измамите. На 13 декември е препоръчително да се грижим за силата и здравето си, да не злоупотребяваме с алкохола и да не вземаме решения под влияние на емоции.

Процес

От 13 декември 2023 г. до 2 януари 2024 г. Меркурий е в ретроградно движение. От гледна точка на Земята Меркурий ще се движи в посока, обратна на движението на Слънцето. В същото време всички въпроси, които астрологията свързва с Меркурий - обучение, търговия, пътуване, информация, финанси - могат да вървят по-бавно или с непредвидени обрати и затруднения, а в паричните отношения са възможни и големи измами. Новата информация в този момент може да се възприеме с трудности или хич. Но в същото време се смята, че периодът на ретрограден Меркурий е добър за поглед към миналото, за връщането към вече преминати истории, за да се видят нови нюанси в тях или да се засилят знанията.

Приема се от астролозите, че времето на ретрограден Меркурий е благоприятно за развихрянето на всякакви видове мошеници. Период, когато разминаванията са много по-лесни, отколкото преди. Традиционно това е период на закъснения, тоест влаковете и автобусите може да не спазват съвсем разписанията си. Пазаруването на техника трябва да е доста внимателно. А взимането на кредите трябва да се обмисля продължително, като се претеглят колкото се може повече и плюсове, и минуси.

Скрито

Традиционно се смята, че това не е време за оформяне на документи. Но пък могат да изникнат някакви скрити факти, които да дадат нов смисъл на нещата. Време за разкрития, особено на неблагоприятни факти от миналото. Време, когато ново и старо се сблъскват.

Спецовете казват, че не трябва толкова да се вглеждаме в това, защото има нюанси и дефектът винаги може да стане ефект. Пътувания до вече познати места, срещи със стари познати, обръщане към теми, които сме изучавали по-рано, но по някаква причина сме ги изоставили - по това време те вървят добре и ни позволяват да видим или научим нещо ново. Закупуването на техника от позната марка или оборудване, с което сме добре запознати и знаем неговите деликатни точки, ще ни помогне да направим успешна покупка и евентуално на ниска цена. Но ако идеята за запознаване с техническите характеристики и тестване на устройството не причинява нищо друго освен скука, по-добре е да отложим покупката до времето, когато Меркурий ще стане директен, т.е. ако го направим след 2 януари 2024 г., рискът от пилеене на пари ще бъде значително намален.

Аспекти

Някои взаимодействия, в които влиза Меркурий през този ретрограден период. Прави квадрат с Нептун в Риби (27 ноември, 17 декември и 8-9 януари 2024 г.). Създава се астрологична възможност за разкриване на неприятни факти, измами, загуба на контакти или документи, проблеми с комуникацията, объркващи ситуации в учебни пътувания, неразбирателство и отново измамниците стават все по-активни.

Секстил със Сатурн в Риби (2 и 21 декември, 19 януари) – това е положително влияние. Създава условия за внасяне на ред в нещата, за подреждане на документи, засилване на контрола върху информацията, появата на заобикалящи решения за разрешаване на въпроси, свързани с организиране на пътувания и документация.

Тригон с Юпитер в Телец (8, 18 декември, 19 януари) – отново положителна връзка. Появява се информация за разширяване на възможностите, много и полезни контакти. Добрата подготовка помага при решаване на въпроси, свързани с образование и пътуване. Добър аспект за пътуващите и тези, които общуват с чужди граждани.

Ретроградният Меркурий завършва на 2 януари 2024 г. Нулевата скорост на планетата съвпада с квадрата на Венера и Сатурн, което създава трудности при трезвата оценка на финансовото състояние, в този ден е по-добре да се въздържаме от големи покупки и инвестиции.

Опасно

Според българския народен календар най-опасното време в годината са мръсните дни, известни още като погани дни или некръстени дни – от Рождество (24 декември) до Йордановден (6 януари). Тази година те почти напълно съвпадат с ретроградния Меркурий. Това е времето, когато се смята, че на света се активизират различни свръхестествени същества като демони, караконджули, вампири, таласъми, върколаци, които бродят по земята от залез-слънце до първи петли.

Това е времето, когато се нарушава връзката между световете и душите на мъртвите пристигат сред живите. Не е време за сватби и годежи. Но пък е много подходящо за магии, особено черни, за изричане на прокоби. Мръсните дни се считат за времето, когато се правят много точни предсказания.

Ретроградният Меркурий внася нюанси и в тази посока. Смята се, че по време на мръсните дни по-лесно сме склонни към разюздано поведение. Народното поверие поверява да не се прави секс през поганите дни, но точно тази забрана най-лесно се нарушава и не е задължително да е с партньора. Изневерите са доста по-лесни.

Коварство

12 декември е денят на новолунието в Стрелец и нов етап от живота. Това новолуние съвпада с обръщането на Меркурий, който ще стане ретрограден през нощта на 13 декември и ще бъде такъв до 2 януари. Новолунието на 12 декември създава фуния от енергии, в която потокът от дела, проекти и преговорите могат да бъдат блокирани поради външни фактори, заради изострени стари проблеми или предишни недостатъци, твърдят водещи астроексперти. Най-коварни в това отношение са дните 11-13 декември. В тях спецовете не препоръчват да вземаме особено важни решения, да даваме съдбоносни обещания, да започваме сътрудничество, да подготвяте важни документи или да подписваме договори. Вероятността да вземем грешно решение се увеличава значително. Възможно е да има неуспехи в комуникацията, проблеми с транспорта, непоследователност в действията, объркване.

До 22 декември Меркурий и Юпитер образуват тригон. Тази комбинация изисква внимателна оценка на нашите ресурси и търсене на реалистични стратегии, а не гледане с розови очила. Благоприятства интелектуалната работа, ученето, преподаването, сътрудничеството, обсъждането на важни въпроси, пътуванията, създаването на нови запознанства и възстановяването на стари връзки.

Поправка

На 11 декември Меркурий прави секстил с Венера. Тези небесни енергии помагат да се поправят отношенията, в които е имало разногласия. Ако възникнат трудности с близки или бизнес партньори, сега е моментът да обсъдим болезнени въпроси, да обсъдим проблемите, да разберем другия човек, да обясним позицията си и да намерим начини да се сближим. Това е подходящо време за хармонизиране на контактите с роднини, обаждане или изпращане на съобщения до тези, които са далеч - кажете на близките си, че ги обичате, категорично съветват експертите. Това е и плодотворен период за творчество. Възможно е да се завържат бизнес и романтични запознанства.

На 17 декември Слънцето е в квадрат с Нептун, но продължителността на тази връзка се усеща още от 12 до 20 декември. Тази комбинация стимулира мечтите, романтичното настроение и въображението, но намалява бизнес нюха и обективността. Може да има склонност към отлагане. Добро време за творчество, но трудно за практически въпроси и бизнес. Аспектът насърчава самоизмамата и непрактичността. Възможно е да има усещане за несигурност, непродуктивност в работата, трудност при изпълнение на задълженията. Ако срещнете проблеми в работата, преодолейте изкушението да напуснете веднага, за да избегнете усложняване на ситуацията, гласи категоричният съвет. Новото начало може да не е добро решение на проблемите. Тези енергии са склонни да водят до объркване в романтичните и партньорските отношения. Това не е подходящ момент да се интересувате от нови духовни или мистични насоки, да се срещате с духовни наставници или да създавате бизнес и романтични запознанства. Но за вече установените отношения това може да е време на обновяване, връщане към това, което отдавна и надеждно е обединено. И сега е важно да покажете чувствителност, за да се настроите на вълната на любим човек, гласи друго послание на експертите.

Нестандартно

Нестандартният поглед върху нещата и разчитането на здравия разум ще ви помогнат, съветват експертите за целия период на ретроградност на Меркурий. Тогава в трудностите на този период може да се види възможност, нов подход, който ще помогне в бъдеще да се реагира по-конструктивно на подобни обстоятелства. В тези дни може неочаквано да се намери решение, което преди не е било толкова очевидно. Това е добро време за креативни хора, за творчески процес, писане на текстове, за работа на дизайнери, за IT сектора. Необходимо е обаче повишено внимание по отношение на финансовите въпроси, точността при боравене с пари, финансова документация и кредитни карти.