0

С ексът и сънят са взаимносвързани. Колкото повече спим, толкова повече секс правим.

А колкото повече секс правим, толкова по-добре спим. Причините до голяма степен са физиологични. След оргазъм нашето тяло освобождава значителни количества окситоцин, който понижава нивата на стресовия хормон – кортизол, и предизвиква дълбока релаксация.

Според проучване жените над 50 години, които спят по-малко от 7 часа на денонощие, са по-слабо сексуално активни от тези, които не пренебрегват съня. Проблемът се задълбочава с напредване на възрастта. Разбира се, и много млади хора вследствие на различни психологични проблеми и стрес не могат да си набавят необходимото количество сън, а оттам сексуалният им живот започва да страда.

Спокойствие

Лошият сън се отразява и на мъжете. Често дори повече. Тези, които страдат от обструктивна сънна апнея, доказано е, че имат намалени нива на сексуална активност.

Вероятно защото те произвеждат по-ниски нива на тестостерон. Освен това сънната апнея може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, които също имат връзка със сексуалната дисфункция.

Енергия

Според друго изследване, базирано на връзката между сексуалната активност и съня при студенти, потвърждава важната му роля при тях. Всеки допълнителен час сън повишава сексуалното желание, подобрява вагиналното овлажняване и се отразява положително на тонуса на следващата сутрин.

Неоспорим факт е, че пълноценният сън зарежда, отпуска и запълва с енергия – много важен фактор за добро либидо.

Стрес

Начинът на живот несъмнено влияе върху сексуалния живот на хората, твърдят специалисти. Храненето, физическата активност и нивата на стрес са от голямо значение, но сънят е един от най-важните фактори, оказващ влияние на сексуалния живот. Качеството на съня зависи много именно от това какъв е животът ви през деня. П

ри много двойки партньорите използват умората като оправдание за това да пропуснат и днес секса, а това може само да влоши връзката. Затова е изключително важно да подобрим начина си на живот, по-малко стресови моменти ще дадат спокойствие и ще се отразят на качеството на съня ви, а оттам и на честотата на игрите под чаршафа. Всеки допълнителен час сън ще повиши желанието ви за секс.

Хормони

Безсънието намалява нивата на половите хормони и по този начин влияе отрицателно върху сексуалното желание.

Това е причина голяма част от двойките да имат проблеми в сексуалния си живот, което според статистиката често води до разпадане на брака или връзката.

Ако една двойка иска да освежи любовния си живот, трябва да си осигури повече свободно време за релакс и сън.

За да се възобнови любовният живот между двамата, е достатъчно едно малко романтично бягство извън града, твърдят експертите. Понижаването на нивата на половите хормони и при двата пола може да има и други негативни последици като намаляване на репродуктивните способности, става ясно от изследването.