0

П летивата, независимо дали са ръчна или машинна изработка, се появиха в модните визии още през миналото лято. Тогава се лансираха плетените на една кука къси топове с презрамки и дълги многоцветни рокли в бохо стил от памучна прежда. Ако летният аутфит бе намигване към хипи движението от 70-те години, то щом паднаха температурите, модната визия се премести към 80-те и 90-те години. Дебелите пуловери и жилетки се наместиха трайно в ежедневното облекло, след като години наред бяха забутани в килера. Който умее да плете, хвана куките, защото занаятчийските плетива отново са на гребена на вълната. По-голямата част от дамите обаче се насочи към бутиците, към моловете и онлайн магазините, за да се сдобие с топла плетена дреха.

Семпло

Плетивото допълва чудесно всяка семпла комбинация от горна дреха с панталон или пола. Още повече че меките, дебели пуловери могат да се носят на голо, само с бельо отдолу, а може дори и без него. Най-секси е визията с широко деколте, което показва едното рамо и презрамката на сутиена. Разбира се, по-елегантният аутфит е с класическа риза под плетивото, а ако е овърсайз – още по-добре. Жилетките могат да се носят и с тишърт, това пък създава по-безгрижна и младежка визия. Плетеният джъмпър свързва всичко заедно и винаги успява да изглежда едновременно бляскаво и безпроблемно.

Плетки

Повечето дизайнери лансират сложна текстура с различни плетеници. Съвременната техника може да имитира всякакви ръчни плетива. Ефирни или плътно изплетени материи придават едновременно романтика, леко ретро и в същото време удобство на дрехата. В много от пуловерите на места се появяват разрези, някои обточени с декоративни ципове, които пък придават бохемски вид. В някои случаи рамената са голи, но към тях е прикачен дълъг ръкав. Модни са и бродериите, които понякога са изпълнени от преждата, от която е изплетен пуловерът, а в други са украсени с плетени на една кука цветя. Бродериите са допълнени с пайети, синци и перли.

Материя

Мохерът се завърна. Предвид еконормите, преждата съдържа все по-малко естествена вълна и повече изкуствени влакна като полиамид и други подобни. Колкото е по-мъхната дрехата, толкова по-добре, позволени са всякакви имитации, включително и изпълнени от изцяло изкуствена мъхеста прежда. Класиката естествено винаги е на мода, още повече че джъмпър от ангорска, мерино или камилска вълна показва класа и добри доходи. Тези дрехи обаче винаги изискват специални грижи, перат се само ръчно или с химически способи, защото се свиват.

Комбинации

Плетивата могат да се носят практически с всичко. Най-естествената комбинация е с деним. В зависимост от силуета на плетената дреха дънките могат да са с висока талия или точно обратното. По-обраният силует се комбинира с широки панталони за контраст, а големите овърсайз пуловери с тесни, тип цигара. Предвид това, че почти от година панталоните са най-либералната дреха, тоест възможни са всякакви форми и дължини, така и плетените дрехи се носят този сезон с всевъзможни комбинации. Особен шик е вълненият пуловер да се съчетае с ефирна пола от органза, коприна или дантела. Коженият панталон или пола до коляното също са добра комбинация за елегантна визия, кожата обаче трябва да е лъскава със златен или сребърен метален ефект.

Пролет

Очарованието на плетивата не изчезва със зимата, а се регенерира в нещо цветно и красиво. Плетенето на една кука се завръща, само че този път става дума не за стегнати сърмени конци и мъхести ръбове, а повече за отворена, подобна на паяжина тъкан. Гола плът под мрежестите материи е мотивът за пролетта и лятото, защото материите стават все по-прозрачни.