0

П реди 27 години започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. В нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента, организирайки погром. 

Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство, припомнят архивите на БТА.

БТА

В 37-ото народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане на "Декларация за спасение на България", внесена в парламента на 19 декември 1996 г. от СДС. Парламентарната група на Демократичната левица отменя пет от шестте текста в декларацията на СДС и ги заменя със свои предложения. СДС настоява тя да се гласува изцяло, или да се приеме, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има мнозинство, започва да гласува променената декларация абзац по абзац. Депутатите на СДС напускат парламента и се присъединяват към протестиращите пред сградата.

Неподчинение

Председателят на СДС Иван Костов обявява пред храм-паметника "Св. Александър Невски" национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на искането за предсрочни парламентарни избори. Сградата на парламента е нападната и окупирана от протестиращите, които около 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в сградата на парламента депутати са изведени.

Началото

Митингът започва точно в 22 часа и 10 минути, когато лидерите на опозицията напускат Народното събрание и заемат места на трибуната пред храм-паметника "Св.  Александър Невски".

БТА

„Какво стана днес? - пита Иван Костов от трибуната. - Днес ние предложихме да бъде гласувана декларация за спасение на България, която по наше дълбоко убеждение е единственото спасение от тази страшна катастрофа, в която се намираме ние и нашата страна. Това беше една добра воля и никой не може да отрече това“.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ НА АГИТКИТЕ: Хвърчат полицейски глави! (ВИДЕО)

В 9 часа започват дебати или по-скоро разкатавания на времето с цел ПГДЛ да отмени пет от шестте текста на нашата декларация и да ги замени с други. Те искат да представят това нещо като национално съгласие. Остава само текстът, че сме съгласни да се въведе валутен борд. „Ние настояхме те да гласуват нашата декларация изцяло. Или да я приемат, или да я отхвърлят. Те обаче със силата на мнозинството настояха и започнаха да гласуват текст по текст абзаците на собствената си декларация. С това нещо ние не се съгласихме и излязохме от залата, като ви призовахме да ни подкрепите“, агитира Костов. 

Стражи

Той нарича хилядите привърженици на СДС и на останалите опозиционни сили пред Народното събрание „стражи на демокрацията и на свободата, борци за последните  остатъци надежда, които има нашата страна“. Костов благодари на протестиращите за подкрепата.

БТА

Още от тогавашния председател на СДС:

„Предложихме на ПГДЛ да се насрочи извънредно заседание, на което да се гласува нашата декларация за национално спасение. Предложихме им и друго - да си отидат.  Те обаче не пожелаха нито едното, нито другото. След това при нас дойде избраният президент на България Петър Стоянов с едно добро желание - да накара БСП и нейната ПГ да приеме това, което те вътре в парламентарната зала не отричат - едно просто обстоятелство, че отиваме на предсрочни  парламентарни избори.

БТА

Тогава Петър Стоянов излезе пред вас да ви предложи това - депутатите от БСП да напуснат парламента. Вие не го приехте“, заяви г-н Костов пред множеството. В този момент несъгласувано с никого, по тяхно желание започна прегрупиране на бронираните джипки с цел да изведат народните представители от БСП извън парламента.

Органите на реда се опитаха да се прегрупират срещу вас откъм задния вход на парламента. Бяха раздигани загражденията, но вместо те да отворят път, вие влязохте навътре. Ние считаме, че това беше една абсолютно несръчна провокация срещу дотогава съвсем мирно протестиращите отвън хора. Това накара ПГДЛ да приеме идеята за извънредно заседание. Тогава те започнаха отново да шикалкавят.

БТА

Решиха да печелят време, за да се изчерпи вашето недоволство. Решиха да хвърлят подкрепления срещу вашия протест. Независимо от тяхното  печелене на време вашият протест ги накара да започнат заседание. Ние отново им предложихме да се насрочи ново заседание, на което да се гласува нашата декларация.

Насилието, което ние ви предупреждавахме да не се допуска, вече в стълкновението стана факт. Тогава въпреки всичко те гласуваха да не се насрочва извънредно заседание. След новите атаки ние предложихме на ПГДЛ да направи едностранна декларация, че е съгласна да се насрочат предсрочни избори. Ако не искат - да се насрочи още едно извънредно заседание, на което да се гласува или не нашата декларация.

Гаранти

Ние решихме да бъдем гаранти на парламента и му дадем възможност да изпита нашия протест. Да се стигне до съгласие по декларацията. Ние сме тук пред вас, за да обявим общата воля на Обединените демократични сили. Повече в този парламент не може да има никакво съгласие. Ние напускаме този парламент. И едновременно с това го напускаме физически, защото считаме, че рискът за вас навън е по-голям, отколкото за тези, които са вътре.

БТА

Решени сме да организираме национална политическа стачка и да ви призовем към гражданско неподчинение. Едновременно с това ние гарантираме пред вас, че органите по сигурността няма да използват сила. Защото след 22 часа те имат едно формално основание да го направят. Ние сме тук като ваши гаранти, завършва лидерът на СДС.

Изход

„Предсрочните парламентарни избори са единственият почтен и спасителен за България изход“, казва пред многохилядния митинг през Народното събрание новоизбраният президент на България Петър Стоянов.

„От нас се иска да бъдем твърди.  От нас очакват да извършим нещо, което би могло да се окачестви като провокация, но няма да го направим, каза новоизбраният държавен глава. Той благодари на младите хора и особено на студентите за изразената подкрепа на искането на опозицията за предсрочни парламентарни избори. Нямам глас, с вас съм“, уверява Стоянов.

БТА

След него пред митинга говори лидерът на ПГ на СДС Йордан Соколов. Той заявява, че „днес благодарение на хората пред парламента демокрацията у нас е постигнала една победа“. 

„Хората видяха какво иска голяма част от българския народ. Следващите дни ще са дни на протест и на засилващ се натиск на обикновените хора срещу БСП“, обобщава Йордан Соколов. След него пред митинга говорят Анастасия Мозер, както и  други лидери на опозицията.

Обръщение

Малко след полунощ на 10 срещу 11 януари БТА публикува обръщение на действащия президент Желю Желев. В него се казва: „Бях пред парламента, влизах също и в парламента, пред парламента има насъбрани много млади хора, които искат предсрочни избори и промяна. Аз предупреждавах в продължение на втора година, че така, както отиват нещата, в България събитията могат да излязат извън контрол. Това вече стана, това вече е факт. Цялата вина за това носи парламентарната група на БСП и парламентарното управление у нас. Аз поддържам протестите на гражданите, които излизат по улиците на големите градове, след като са докарани до това свръхмизерно и унизително положение, че трябва да протестират. С това те доказват, че са граждани и хора с достойнство. Не одобрявам насилието и рушенето, то не служи на демокрацията. Призовавам към ред и законност. При тази обстановка аз утре няма да връча мандат за съставяне на ново правителство. Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност“.

Извеждане

Как са изведени депутатите от парламента, четем в друга информация на БТА, публикувана през нощта:

В два часа след полунощ започна операцията по извеждането на депутатите от ПГДЛ от сградата на Народното събрание. Близо двеста военнослужещи от СОБТ и от "Вътрешни войски" обградиха народните представители и започнаха да ги извеждат към северния вход на парламента, когато се появи шефът на СДВР полк. Красимир Петров и заповяда отстъпление заради струпаните от тази страна на сградата демонстранти.

БТА

Двайсет минути по-късно на баретите бе наредено да изведат в плътен кордон депутатите от югозападния вход на сградата и да ги натоварят на автобуса, паркиран наблизо. Демонстрантите, които започнаха да хвърлят камъни и снежни топки по групата, излизаща от Народното събрание, бяха разпръснати от служителите на СОБТ с палки и ритници. Три от баретите бяха ранени от хвърлените предмети. Според очевидци сред митингуващите също има пострадали.

Един час по-късно, когато демонстрантите бяха напълно разпръснати, от парламентарната сграда бяха изведени председателят на Народното събрание Благовест Сендов, лидерът на ПГДЛ Красимир Премянов, вътрешният министър в оставка Николай Добрев, Нора Ананиева и ген. Димитър Владимиров.

Пространството около парламента призори бе напълно опразнено от митингуващите. Плътни кордони полиция останаха с палки, щитове и шлемове около Народното събрание. Всички подстъпи към него от околните улици са блокирани с железни заграждения.

Оправдание

Сутринта на 11 януари 1997 г. от МВР разпространяват съобщение за събитията, което гласи: „В резултат на продължаващите протестни действия и опити за проникване в сградата на Народното събрание към 22:00 часа вчера силите на реда са предприели действия за изтласкване на протестиращите с цел осигуряване на кордон за извеждане на депутатите“.

В съобщението от пресцентъра на МВР се посочва, че в резултат на възникнали инциденти между полицейски служители и демонстранти наранявания в различна степен до този час са получили 22-ма граждани, петима от които са оставени на лечение в "Пирогов". Четирима служители от Националната служба за охрана са постъпили на лечение във ВВМИ, а осем полицейски служители, повечето от които обгазени, са били приети в болницата на МВР.

БТА

Около 2 часа тази нощ няколко депутати от ПГДЛ излезли от югозападния вход на Народното събрание и се опитали да преминат през охраняваната от полицията зона по посока на СУ "Св. Климент Охридски", където на бул. "Васил Левски" са били паркирани няколко автобуса за тях. Тогава около 300 участници в митинга се опитали да пробият кордона от полицейски служители и да осуетят извеждането на народните представители, обясняват още от МВР.

Градушка

По депутатите и по полицейския кордон е изсипан град от камъни, павета и бутилки. Тълпа от полупияни протестиращи изпочупили стъклата на автобусите, в които се опитвали да влязат депутатите, се казва в съобщението на пресцентъра на МВР. За защита на народните представители и автобусите са били насочени полицейски сили, които също били нападнати. При така създалата се ситуация на органите на реда се е наложило да използват щитове за защита, а при пряко съприкосновение - и полицейски палки. В резултат на тези действия тълпата е разпръсната по посока на бул. "Цар Освободител".

Към 3:15 часа протестиращите са разпръснати и в резултат на  тези стълкновения са наранени 50 души, в това число и шестима полицаи. На всички пострадали е оказана медицинска помощ, отчитат от МВР.

Отзвук

Картината допълват и коментари, публикувани в емисията с международни новини на БТА:

"Гневът от жестоката икономическа криза в страната прерасна в петък в най-голямата проява на политическо насилие в България от свалянето на еднопартийния режим през 1989 година. То стана, след като социалистите решиха да съставят ново правителство, пренебрегвайки призивите на опозицията за  насрочване на общи избори". Такъв е коментарът на агенция Ройтерс за събитията вчера и през изминалата нощ около сградата на Народното събрание. На сутринта агенцията съобщава и за започналия нов митинг на привърженици на опозицията на площада пред катедралата "Св. Александър Невски". Подробни информации за събитията около парламента предават и агенциите Асошиейтед прес и Франс прес.

Мандат

На 4 февруари 1997 г. номинираният от Демократичната левица за министър-председател Николай Добрев връща връчения му на 28 януари 1997 г. от новоизбрания президент Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство и Консултативният съвет по национална сигурност при президента постига споразумение за запазване на социалния мир и за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

*Автори: Лора Метанова, Теодора Цанева