0

К ултовият сериал за шестима млади нюйоркчани, които са заедно в добро и лошо, неслучайно се харесва от млади и стари. Но в някои отношения днес той нямаше да издържи теста на „новото време“ и чак е странно, че част от сцените още не са цензурирани. Да чукаме на дърво!

Дъщеря на богати родители, Рейчъл бяга от собствената си сватба и се мести при приятелката си от училище Моника. Момичето веднага се присъединява към компанията на своите приятели: Джоуи и Чандлър от апартамента отсреща, братът на Моника Рос и Фийби, която някога е била съседка на Моника.

Всеки ден компанията се събира в кафенето Central Perk (Сентръл пърк), където приятелите споделят своите радости и проблеми. Рейчъл решава да се откаже от парите на баща си и да опита нещо ново за себе си – да си намери работа. Рос наскоро се е развел със съпругата си и се опитва да излекува разбитото си сърце и да привлече вниманието на Рейчъл, по която си е падал още в училище. Моника се притеснява, че кариерата й на готвач е в застой и на хоризонта не се вижда мъж, който да се ожени за нея. Чандлър е недоволен от работата си в офиса, но няма смелостта да я напусне. Амбициозният актьор Джоуи е сигурен, че със сигурност ще стане звезда, но засега е принуден да работи като промоутър на парфюми. Фийби е единствената от шестимата, която нехае за кариерата си. Тя изкарва хляба си като масажистка, пее и свири (дърварски) на китара и редовно разказва на приятелите си смразяващи истории от миналото си.

В продължение на десет сезона Рейчъл, Фийби, Моника, Чандлър, Джоуи и Рос ще преживеят много приключения и големи промени – тъжни и забавни. Едно нещо ще остане непроменено: героите ще останат приятели. Но не липсват и критики. Ето част от тях:

Ревност

Според филмови рецензенти в The Independent, Рос и Рейчъл биха могли да играят в собствената си поредица, наречена “Петдесет нюанса отровно”. Поведението на Рос към Рейчъл е собственическо. Достатъчно е тя да погледне друг мъж, и той вече прави крива физиономия. Държи я непрекъснато под око и я ревнува дори когато са разделени. А веднъж направи даже списък с нейните недостатъци, където я описва като несериозна, разглезена и „просто сервитьорка“. Да не говорим за епизода, в който Рос прави секс с Клои и казва на Рейчъл, че тогава „те са били в почивка“.

Дискриминация

От самото начало на публиката се дава да разбере: стройната красавица Моника е имала „дебел период“ в живота си. И постоянните подигравки на другите, включително родителите и брат й, се превръщат в нейната мотивация да отслабне. В ретроспекции тийнейджърката Моника е показана като самотно, закръглено момиче, което щастливо хрупа понички, всичко това придружено от смях извън екрана.

Културният колумнист на Vogue Ема Спектър смята, че посланието на тази история е много нездравословно. “Сюжетът на Моника изкривява образа на женското тяло и сякаш казва на публиката: „Дебелите хора са недостойни за любов, но ако отслабнете, всичко ще се нареди.“

Значително по-слаба, Моника не е загърбила комплексите си. Като възрастна тя вярва, че всичко в живота й трябва да е перфектно – от външния й вид до подреждането на възглавниците на дивана. И реагира остро на всякакви коментари за себе си. Например, когато пиян гост на сватбата на Рос бърка Моника с майката на младоженеца, тя ужасно се разстройва. Историята на героинята предизвиква състрадание, а не смях.

Стандарти

Интересно е, че „дебелата Моника“ (така възрастната героиня се отнася към миналото си) въобще не е чак толкова тлъста. Въпреки това, през 90-те години стандартът за красота се смяташе за почти екстремна (и понякога нездравословна) слабост, на която тийнейджърката героиня не отговаряше. „Беше времето на „хероиновия шик“, когато моделите бяха толкова слаби, че костите им прозираха през кожата“, коментира Ема Спектър.

Майтапите с „дебелата Моника” не са единственото нещо, където смехът е пресилен и изкуствен. В много епизоди на “Приятели” се появява „грозен гол човек“ - съсед на героите от къщата отсреща, когото гледаха от прозореца. Той няма самостоятелен сюжет: героят се използва като комедиен гег за „разчупване“ на сцената. "Вижте какво прави грозният гол мъж!" - от време на време казва някой от приятелите - и всички се втурват към прозореца. В 21 век подобни шеги изглеждат странни.

Женчо

Героите също така постоянно правят сексистки шеги. Например, дразнят Джоуи, когато си купува чанта с дълга дръжка за рамо, която прилича на „женска“ – сякаш чантите имат пол. В един епизод Джоуи идва на среща в кафенето с грим и се хвали, че сега е не само актьор, но и моден модел. Приятелите му отново му се смеят и казват, че „прилича на жена“. Според тях носенето на грим е немъжествено.

В света на героите женската физиология също е нещо, от което трябва да се срамуваме. Джоуи и Чандлър се извръщат ужасени, докато бившата съпруга на Рос кърми бебето. Рос е по-малко по-либерален, но не може да преодолее погнусата и да пробва изцедената кърма, за да провери дали е топла.

Друг пример за сексизъм е начинът, по който Рос възпитава децата си. Виждайки сина си да играе с Барби, той е ужасен – това е „играчка за момичета!“. Когато Рейчъл наема мъж да й помага в отглеждането на дъщеря им, Рос го уволнява: според него бавачката задължително трябва да е жена. „Въпреки факта, че Рос е учен, неговите нагласи за секса и пола бяха много по-изостанали от тези на други, по-малко образовани герои“, пише филмовото издание Screenrant.

Контраст

През 90-те години по телевизията липсваше расово многообразие. Имаше ситкоми, създадени предимно от черни хора и с участието само на тъмнокожи актьори. Те обаче не постигнаха супер популярност. Но в емблематични проекти, продуцирани от бели хора, днес по подразбиране трябва да има контраст. В контекста на новото време, ако сериалът се снимаше днес, някой от героите задължително щеше да си хване тъмнокожа приятелка или да осинови азиатче, а в даден момент Джоуи или Рос, който първоначално е замислен да бъде гей, вероятно щеше да „обърне резбата“. В „Приятели“ има само две тъмнокожи мацки: по различно време Рос излизаше с азиатката Джули и с тъмнокожата Чарли. „Дори малки епизодични роли бяха изиграни от бели артисти“, подчертава критично The Independent. Въпреки че в името на точността във всичките сезони на „Приятели“ можем да преброим точно 27 тъмнокожи образа. Новата „политкоректност“ обаче е донякъде спазена – бившата жена на Рос става лесбийка.