0

Е дна от интригите в сериала „Приятели”, на която е сложно да се даде логично обяснение, е каква е възрастта на героите. Нека се опитаме да въведем някакъв ред.

Изглежда лесно, още в първите страници на пилотния сценарий би трябвало да са уточнени годините и дори рождените дати на героите. Освен това създателите на ситкома Марта Кауфман и Дейвид Крейн очертават произхода на връзката им - Рейчъл и Моника, както знаем, са съученички (били са най-добри приятелки в гимназията), а Рос и Чандлър отиват в колежа заедно. Освен това първоначално се знае, че Рейчъл е най-младата от шестимата приятели. Чрез прости изчисления можем да установим, че по време на срещата с героите в пилотния епизод Моника и Рейчъл са били на 24 години, Джоуи е на 25, а Рос, Фийби и Чандлър са на 26 години.

Въз основа на това спокойно можеше да се изгради сценариен план и да се избегнат несъответствия по време на последващото излъчване, но авторите на „Приятели“ очевидно са писали някои от текстовете на коляно и не са се съобразявали чак толкова с фактологията. Така се стига до пълна обърквация с рождените дни на героите.

В реалния живот нещата стоят така: Кортни Кокс играе по-малката сестра на Рос, но актрисата е по-възрастна от „баткото” с три години. Към момента на премиерата Дженифър Анистън и Матю Пери са на по 25, Дейвид Шуимър и Мат Лебланк – на 27, Кортни Кокс на 30, а Лиса Кудроу на 31. А сега да се върнем към сериала.

Водолей или Телец?

В епизода от 2001 г. The One Where Everyone Turns Thirty Рейчъл празнува своя тридесети рожден ден. Епизодът е излъчен на 8 февруари, а в няколко следващи епизода февруари е споменаван като рожден месец на героинята на Дженифър Анистън - тя дори веднъж каза на полицай, че зодията й е Водолей. Но после нещо внезапно се промени и рожденият ден на Рейчъл започна да се споменава като събитие през май.

В следващите сезони рожденият ден на Рейчъл се празнува на екрана още три пъти и два пъти всъщност се пада в началото на май, което я прави Телец. В един от епизодите героинята каза на Гюнтер, че нейният рожден ден е на 5 май - но е невъзможно да се каже със сигурност дали тя говори сериозно за това или, както обикновено, се подиграва на тайния си почитател.

Около Хелоуин

Не по-малко странни колебания се случиха с рождения ден на Фийби. В самото начало на сериала ясно се казва, че Фийби е родена на 16 февруари, но в деветия сезон на парти в чест на следващата годишнина на героинята на Лиса Кудроу Джоуи небрежно отбелязва, че остават само няколко дни до Хелоуин. Понятието „няколко дни“ може да включва осем месеца от февруари до ноември, но най-вероятно това е друга грешка на сценаристите.

Плаваща дата

Рос също няма късмет и е роден на плаваща дата. През втори и девети сезон героят на Дейвид Шуимър ясно заявява, че рожденият му ден е 18 октомври. В други сезони по време на разни диалози се разбира, че празникът му се пада или през март, или през декември.

Без грешка

Забавното е, че най-лесно се отърва Моника - в целия сериал възрастта и рождената й дата не са ясно упоменати, така че няма объркване с нея. Най-логично е да се предположи, че в началото на сериала тя или вече е навършила 24 години, или е на път да навърши 24 години, а след това всеки нов сезон съответства на още една изживяна година. Общо до края на ситкома Моника трябва да навърши 35 години.

Нагоре-надолу

При другите герои нещата са много по-сложни. Рейчъл, както вече отбелязахме, навърши 30 през 2001 г., но два сезона преди това се споменава, че вече е на 29.

Рос беше на 26 в началото, но след това по някаква причина спря да се развива, а в третия, четвъртия и петия сезон той си стоеше все на 29 години. Джоуи Франсис Трибиани за първи път се появява пред нас като 25-годишен, но вече във втория сезон авторите по някаква причина му дават три години отгоре.

Разбира се, това са само недоразумения, които не влияят фундаментално на възприемането на култовото шоу и трябва да се приемат само като причина отново да се обърнете към любимите си герои. И всъщност възрастта на героите в „Приятели” не е важна – навършването на 30 години е възраст, която всеки от нас наближава в различно състояние, с различен житейски багаж и преживявания. Не са важни точните цифри, важно е вътрешното усещане на себе си и околните, което показва и сериалът.

Открийте разликите

Апартаментите на Чандлър с Джоуи и Рейчъл с Моника, разположени един срещу друг, са съответно с номера 4 и 5. Това продължава през първите няколко сезона, но по-късно номерата им се променят на 19 и 20. Работата е там, че продуцентите в крайна сметка осъзнават логично несъответствие: героите определено живеят на висок етаж (това е особено забележимо в сцените на балкона на апартамента на Моника). Докато апартаменти 4 и 5 би трябвало да бъдат разположени на първите етажи на сградата. Гафовете и неточностите във филма не се ограничават само до това.