В съвремието тиквичките са целогодишен продукт, но най-вкусни са през пролетта и лятото, когато се появяват раслите на слънце. А с тиквички винаги е по-вкусно. Това показват и рецепти, забелязани на az-gotvia.bg.
Тепанаки
Необходими продукти:
- 250 г телешко филе
- 250 г свинско филе
- 250 г пилешко филе
- 200 г моркови
- 200 г печурки
- 100 г тиквички
- 100 г пресни чушки
- 100 г ориз
- 100 г лук
- 40 мл соев сос
- 100 г домати
- 60 г доматено пюре
- сол
Начин на приготвяне:
Изчистеното от ципите и жилите телешко, свинско и пилешко месо се нарязват на лентички. На лентички се нарязват също морковите, тиквичките, гъбите, чушките и лукът. Всичко това се запържва, като най-напред се слага месото, а след това се добавят и зеленчуците. Накрая се добавят доматеното пюре и соевият сос. Преди да се сервира, ястието се гарнира със задушен ориз – в случая е оформен по-забавно като коте.
Панирана
Необходими продукти:
- 1 средна тиквичка
- 1 сварено яйце
- 1 чери доматче
- 1 печена червена пиперка
- 80 г овкусена кайма (може и готово кюфте)
- 2 скилидки чесън
- копър
- сол
- черен пипер
- олио
- 2 с.л. брашно
- 1 сурово яйце
Начин на приготвяне:
Разрязваме тиквичката по дължина, издълбаваме я. Свареното яйце белим и разрязваме на две. Отстраняваме жълтъка и на негово място слагаме чери домата. Увиваме яйцето с пиперката. Тиквичката намазваме с каймата и слагаме увитото яйце в средата. Запълваме празните места с останалата кайма. Запечатваме с другата половинка и забучваме на три места клечки за зъби. Слагаме в малка тенджерка тиквичката, чесъна, копър и вътрешността от тиквичката, овкусяваме със сол и черен пипер, заливаме с вода, докато покрие тиквичката и варим 15 минути. Вадим тиквичката и още топла я панираме в брашното и след това в яйце и пържим в сгорещено олио. От тенджерката, в която сварихме тиквичката, изсипваме водата и пасираме сърцевината на тиквичката с чесъна, копъра и жълтъка, който ни остана от яйцето, овкусяваме със сол и черен пипер. С получения сос заливаме панираната тиквичка.
Пълнени
Необходими продукти:
- 2 средно големи тиквички
- 2-3 стръка лук
- 2-3 стръка чесън
- 2-3 с.л. доматено пюре
- 100 г кашкавал
- сол
- черен пипер
- копър
Начин на приготвяне:
Режем тиквичките на три части. Издълбаваме ги с лъжица. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме леко, добавяме вътрешността от тиквичките, нарязана на ситно. Когато омекнат, добавяме пюрето, размито в малко вода. След 5-6 минути сваляме от котлона и добавяме ситно накълцан копър, сол, черен пипер и настърган кашкавал. С получената смес пълним тиквичките. Сместа, която остава, я слагаме в тавичката и заливаме с 1 ч.ч. топла вода и печем до зачервяване.
Огретен
Необходими продукти:
- 8-9 средно големи картофа
- 2 средни тиквички или 1 голяма
- 1 кисело мляко
- 200 г сирене
- 3 яйца
- черен пипер
- сол
- олио
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите и тиквичките на кръгчета. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме с олио, черен пипер и сол, доливаме водата и печем около 30 минути на 250 градуса. След като се изпекат картофите и тиквичките, ги заливаме със смес от киселото мляко, яйцата и натрошеното сирене. Отново слагаме във фурната и печем до готовност.