0

В съвремието тиквичките са целогодишен продукт, но най-вкусни са през пролетта и лятото, когато се появяват раслите на слънце. А с тиквички винаги е по-вкусно. Това показват и рецепти, забелязани на az-gotvia.bg.

Тепанаки

Необходими продукти:

  • 250 г телешко филе
  • 250 г свинско филе
  • 250 г пилешко филе
  • 200 г моркови
  • 200 г печурки
  • 100 г тиквички
  • 100 г пресни чушки
  • 100 г ориз
  • 100 г лук
  • 40 мл соев сос
  • 100 г домати
  • 60 г доматено пюре
  • сол

Начин на приготвяне:

Изчистеното от ципите и жилите телешко, свинско и пилешко месо се нарязват на лентички. На лентички се нарязват също морковите, тиквичките, гъбите, чушките и лукът. Всичко това се запържва, като най-напред се слага месото, а след това се добавят и зеленчуците. Накрая се добавят доматеното пюре и соевият сос. Преди да се сервира, ястието се гарнира със задушен ориз – в случая е оформен по-забавно като коте.

Панирана

Необходими продукти:

  • 1 средна тиквичка
  • 1 сварено яйце
  • 1 чери доматче
  • 1 печена червена пиперка
  • 80 г овкусена кайма (може и готово кюфте)
  • 2 скилидки чесън
  • копър
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 сурово яйце

Начин на приготвяне:

Разрязваме тиквичката по дължина, издълбаваме я. Свареното яйце белим и разрязваме на две. Отстраняваме жълтъка и на негово място слагаме чери домата. Увиваме яйцето с пиперката. Тиквичката намазваме с каймата и слагаме увитото яйце в средата. Запълваме празните места с останалата кайма. Запечатваме с другата половинка и забучваме на три места клечки за зъби. Слагаме в малка тенджерка тиквичката, чесъна, копър и вътрешността от тиквичката, овкусяваме със сол и черен пипер, заливаме с вода, докато покрие тиквичката и варим 15 минути. Вадим тиквичката и още топла я панираме в брашното и след това в яйце и пържим в сгорещено олио. От тенджерката, в която сварихме тиквичката, изсипваме водата и пасираме сърцевината на тиквичката с чесъна, копъра и жълтъка, който ни остана от яйцето, овкусяваме със сол и черен пипер. С получения сос заливаме панираната тиквичка.

Пълнени

Необходими продукти:

  • 2 средно големи тиквички
  • 2-3 стръка лук
  • 2-3 стръка чесън
  • 2-3 с.л. доматено пюре
  • 100 г кашкавал
  • сол
  • черен пипер
  • копър

Начин на приготвяне:

Режем тиквичките на три части. Издълбаваме ги с лъжица. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме леко, добавяме вътрешността от тиквичките, нарязана на ситно. Когато омекнат, добавяме пюрето, размито в малко вода. След 5-6 минути сваляме от котлона и добавяме ситно накълцан копър, сол, черен пипер и настърган кашкавал. С получената смес пълним тиквичките. Сместа, която остава, я слагаме в тавичката и заливаме с 1 ч.ч. топла вода и печем до зачервяване.

Огретен

Необходими продукти:

  • 8-9 средно големи картофа
  • 2 средни тиквички или 1 голяма
  • 1 кисело мляко
  • 200 г сирене
  • 3 яйца
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите и тиквичките на кръгчета. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме с олио, черен пипер и сол, доливаме водата и печем около 30 минути на 250 градуса. След като се изпекат картофите и тиквичките, ги заливаме със смес от киселото мляко, яйцата и натрошеното сирене. Отново слагаме във фурната и печем до готовност.