0

В света има много неразгадани мистерии, които се превръщат в легенди и върху тях се изграждат теории на конспирацията. Ето 5 от тях.

Уикипедия

1. Изгубената колония Роанок

Това изчезване е може би сред най-мистериозните на всички времена. Пренасяме се в август 1587 г., когато група от приблизително 115 английски заселници пристига на остров Роанок край бреговете на днешна Северна Каролина. По-късно същата година е решено Джон Уайт, губернаторът на новата колония, да отплава обратно към Англия, за да вземе нова пратка с доставки. Но веднага щом губернаторът пристига в родната си страна, избухва голяма морска война между Англия и Испания и кралица Елизабет I призова всички налични кораби да се изправят срещу могъщата испанска армада. През август 1590 г. Уайт най-накрая се завръща в Роанок, където е оставил жена си и дъщеря си, малката си внучка (Вирджиния Деър, първото английско дете, родено в Америка) и други заселници три години по-рано. Той не открива никаква следа от колонията или нейните обитатели. Има само една дума – Croatoan, издълбана върху корубата на дърво. Така наричат съседен остров, но и там няма следа от изчезналите. В продължение на векове всякакви изследователи нищят тази мистерия, но никой не дава задоволителен отговор. Някои от хипотезите са, че всички хора са убити, а може би и изядени от индианци. Друга теория гласи, че са се опитали да се върнат в Англия сами и са се изгубили в морето, че са загинали в ръцете на испанците, дошли от Флорида, или че са се преместили по-навътре в сушата и са станали част от приятелско селище.

През 2007 г. започват усилия за събиране и анализ на ДНК от местни семейства, за да се види дали са свързани със заселници от Роанок, местни индиански племена или и двете. Въпреки странното изчезване уроците, научени в Роанок, може би са помогнали на следващата група английски заселници, които основават своя собствена колония 17 години по-късно на кратко разстояние на север в Джеймстаун.

Уикипедия

2. Рицарите от кръглата маса 

Крал Артур е герой от английските митове, който побеждава германските племена и създава свой собствен рицарски орден. Но историците не са сигурни, че такъв персонаж наистина е съществувал. Няма предмети или документални източници, потвърждаващи неговите подвизи - само в хрониката има няколко споменавания за племенно нападение, както и че е имало такъв вожд на име Артугнес.

Някои учени казват, че Артур и рицарите, които са били част от неговия орден, са били сарматски наемници: Марк Аврелий изпратил сарматите да служат в Британия през 2-ри век, но те никога не се върнали оттам.

Уикипедия

3. Гробницата на Чингис хан

Следващата загадка се върти около великия хан Чингис, който изгражда огромна сила в Централна Азия, но така и не се знае къде е погребан. Според традицията неща, които могат да му бъдат полезни в следващия свят, се поставят в могилата на починалия, така че гробницата на Чингис хан трябва да бъде пълна със злато и други съкровища, но все още никой не я е намерил.

Говори се, че е погребан до река Омон. Но тези, които са участвали в погребението на Чингис хан, са били убити, така че все още няма надеждни източници за местоположението на гроба.

Уикипедия

4. Затворникът с желязната маска

В затвора по време на управлението на Луи XIV е имало мистериозен мъж, чиято самоличност не е разкрита и до днес. Той носел маска от кадифе, но писатели и други творци разпространяват слухове, че е била направена от желязо.

Затворникът живял сам в продължение на 30 години, понякога му позволявали да се поразходи, но само под наблюдението на мускетари. Когато този мистериозен затворник починал, всички мебели в килията му били изгорени и стените пребоядисани. Луи XIV отнесъл името на този мистериозен човек в гроба си.

Уикипедия

5. Кой е Д.Б. Купър?

Има криминалисти, посветили на разгадаването на тази загадка целия си живот. Д.Б. Купър е измислено име на похитител на самолет, който на 24 ноември 1971 г. взел пътниците на „Боинг 727“ за заложници и поискал огромен откуп от $200 000 и четири парашута. А след като му дали парите, скочил от самолета и повече никой не го видял. Похитителят така и никога не е идентифициран и не се знае каква е съдбата му.