0

Д евет години след кървавия екшън в Лясковец, завършил с убит спецполицай, убиецът Петко Петков лежи в затвора с доживотна присъда, а майка му Стефанка продължава да живее в апартамента като във филм на ужасите: сред кървави следи и забити в стените и мебелите куршуми. Възрастната жена не желае да предприеме ремонт и да изтрие следите от екшъна, разиграл се между стените на жилището.

Възрастната жена се надява делото срещу сина й да бъде върнато за преразглеждане и в дома ще се правят нови огледи и експертизи. Ужасяващият вид на жилището, превърнато в бойно поле, и неговата мрачна слава е една от основните причини да не може да бъде продадено въпреки няколкото проведени опита. А докато апартаментът не бъде продаден, килърът няма откъде да намери пари и да плати кръвнината в размер на 380 хил. лв. на близките на неговата жертва. Всъщност, след като получи доживотна присъда, от затвора Петко успя да прехвърли успешно недвижимите си имоти: жилището и земеделски ниви на свой роднина пожарникар. След като това беше разгласено обаче, съдът развали сделките, а 1/4 идеална част на жилището на първия етаж на ул. „Капитан Дядо Никола“ беше обявена за продажба с начална тръжна цена 20 400 лв.

Мераклии

Мераклии за „апартамента на ужасите“ обаче така и не се намериха. Съседи споделят на ухо, че преди време в Лясковец дошъл режисьор, който искал да използва злокобния дом, за да снима в него документален филм за разигралата се между стените му кървава баня. Кинаджията обаче не бил посрещнат и приет от баба Стефанка и си тръгнал безславно.

Кървавият екшън превърнал малкото градче Лясковец в тема №1 в новинарските емисии се разиграва на 14 март 2014 г. рано сутринта. Още от предната вечер отряд спецполицаи от СОБТ се разполагат в намиращата се срещу триетажната кооперация поликлиника. Рано сутринта въоръженитe до зъби барети извършват нападение в апартамента на първия етаж, в който живеят 60-годишният Петко и майка му Стефана. Целта на акцията е Петко да бъде изведен със сила от жилището и да бъдат иззети незаконно притежаваните от него огнестрелни оръжия. Според бивши полицаи акцията е организирана по непрофесионален начин. Няколко дни преди акцията местен полицай започва да се навърта подозрително по няколко пъти на ден около кооперацията, а мъже изрязват клоните на намиращите се пред сградата дървета, за да има пряка видимост към апартамента на първия етаж. Според плана на организаторите баретите трябва да извършат едновременно проникване в жилището от две срещуположни места – от входната врата и от балкона.

План

Планът обаче не сработва още в самото начало, тъй като Петко предусеща, че му се готви нещо, и превръща жилището си в една истинска бойна барикада. Прозорците и вратите са укрепени допълнително с метални скари. По този начин групата, която трябва да проникне през входната врата, не успява да го стори навреме. А когато втората група барети проникват през балконската врата, те са посрещнати от пушкалата на Петко. Друга трудност за полицаите се оказва, че те изобщо не са запознати с плана на разположението на помещенията в този наистина огромен дом. Докато собственикът Петко е отлично запознат и може със затворени очи да се ориентира в апартамента. Той непрекъснато сменя позициите си, използва мебелите за прикритие и продължава да отправя изстрели към полицаите. Един от изстрелите улучва полицая Емил Шарков, който умира. Други трима негови колеги са ранени. Стрелецът Петко също е ранен и е откаран в болница в критично състояние. Всъщност относно убийството на Шарков и раняването на неговите колеги още от самото начало се появява и версията, че полицаите са се изпозастреляли помежду си, а самият Петко е бил улучен още в началото на акцията и е бил оставен няколко часа да му изтече кръвта и да умре, преди да стигне до болницата. Това обаче до този момент не е доказано и затова не може да се приеме като достоверно.

Операции

След няколко тежки операции Петко Стрелеца оживява и след проведеното разследване е изправен пред съда. Още от първото заседание мъжът твърди, че той не е убиец и заявява, че просто е защитавал себе си и старата си майка от нощните нападатели. Той също смята, че изстрелът, убил полицай Шарков, е произведен от някой от неговите колеги. Стрелеца се заканва, че истината ще излезе наяве и той ще бъде признат за невинен и освободен. Но вместо това окръжният съд във Велико Търново го осъжда на доживотен затвор без право на замяна. Останалите съдебни инстанции изцяло потвърждават присъдата, която мъжът излежава в затвора в Ловеч. Дори и след като вече е осъден, Петко не спира да бомбардира медиите и държавните институции с писма, в които призовава делото му да бъде върнато за ново разглеждане и той да бъде признат за невинен и освободен. В едно от писмата си той дори се заканва да съди държавата ни в Страсбург и да иска 1 млн. евро обезщетение за нанесените нематериални щети на него и на възрастната му майка.

Плашил деца със заредена пушка

Петко Петков заплашвал от балкона на дома си деца със заредена пушка и хвърлял по тях празни стъклени буркани. Това стана ясно по време на разпитите на съседи на Стрелеца в съда. Петков мразел децата, играещи си в двора на средното училище в Лясковец, който се намирал на метри от дома му. Той всеки ден излизал на балкона, крещял и отправял към учениците обиди, ругатни и закани, че ще се разправи с тях. За тези си действия Петков е привикван в местния полицейски участък, но той категорично отказвал да се яви там. Накрая изплашен за живота и здравето на учениците си, тогавашният директор на школото Николай Кожухаров изпраща официално жалба до полицията. Акцията по извеждането на Петков от дома му е организирана именно след подадената от училищния директор жалба.

Мечтаел да постъпи във Френския легион

По време на разследването станаха известни и някои доста любопитни подробности около живота на Петко Стрелеца. Според съседите от малък убиецът се интересувал от оръжия и искал да постъпи на работа във Френския легион. Дори кандидатствал, но не бил одобрен заради наднормено тегло. Оттогава желанието му да работи като спецченге се превърнало във фиксидея. Заради нея Петков постъпил на работа в местен оръжеен завод, а в дома си кътал цели 4 огнестрелни оръжия със солидно количество боеприпаси за тях. Съседите на семейството твърдят също, че голяма вина за случилото се има и майката на Петко, която знаела, че синът й има психически проблеми, но отказвала да го лекува. Комшии твърдят също, че по-рано Стрелеца бил весел човек, излизал от дома си и ходел по заведенията с приятели. След това обаче нещо изведнъж се случило, той се затворил в дома си и станал мрачен и истеричен тип.