0

Г ермания предлага безброй туристически дестинации, където винаги може да се открие нещо ново и завладяващо.

Затова не случайно е в топ 5 на най-посещаваните европейски страни. Пътешествениците са привлечени най-вече от столицата Берлин, Мюнхен и Хамбург. Ценителите обаче са наясно, че красиви гледки и забележителности може да се открият на всяко място, което се открива за първи път. Такъв е случаят с един сравнително малък за местните стандарти град, разположен точно на границата с Нидерландия – Аахен. Мястото е отлично за почивка и туризъм.

В близост до него, на едно хълмче с височина малко над 300 метра, се събират три територии в областта Трите граници, като към тях се прибавя и тази с Белгия. Мястото е основна забележителност в региона, като има две кули, от която се откриват страхотни гледки. Има естествен лабиринт, където децата могат да си играят, а също и ресторант с уникална гледка.

Владетел

През VIII век Аахен е бил любимият град на Карл Велики. Той го посещава за първи път през 768 г., когато е коронован за крал на франките. След като става крал на франките, държавата започва своя икономически и политически разцвет. Наричан Бащата на Европа, великият владетел я разширява до Западна и Централна Европа. Коронован е от самия папа за първи император на Свещената римска империя. Именно по негово нареждане започва строителството на катедралата в Аахен, която в наши дни е една от най-величествените в Европа и основна забележителност в града. През 800-та година се поставят първите основи на осмоъгълната базилика. Подобен купол имат само тогавашните църкви в Константинопол и се акцентира главно върху височината. Най-старата част от катедралата е параклисът, който е построен през 786 г. Описват я като шедьовър на Каролингското изкуство. За основа на проекта е използвана византийската църква „Сан Витале“.

Катедрала

Самата катедрала обединява архитектурни стилове от източната и западната част на Римската империя. Там е погребан и владетелят през 814 г., а през 881 г. викингите го унищожават. Нужни са цели 102 години – до 983-та, докато постройката бъде възстановена. През следващите 600 години там се короноват над 30 немски крале и 12 кралици. Затова и Аахен е известен като града на кралете. През 1165 г. Карл Велики е канонизиран за светец, а това превръща храма във важно място за поклонение.

От 1978-а е от първите 12 обекта, вписани като част от Списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Това е първият немски и едва третият европейски обект, удостоен с тази чест. И до днес Аахенската катедрала е важна част от историята и културата на християнския свят. Тя е любима туристическа дестинация на милиони туристи и поклонници от цял свят. Благодарение на непроменения си дизайн и все още продължаващото й активно функциониране, е все така притегателна сила за всички вярващи. Камбанарията също е запазила автентичния си вид и се състои от 8 камбани, закачени на дървена рамка. Входът е свободен и всички посетители могат детайлно да се насладят на изящната й архитектура. Византийски мозайки, готически декорации, каролингски елементи, златен бюст и тронът на Карл Велики са само част от уникалните артефакти, които могат да се видят напълно безплатно.

Център

Аахен, привличащ десетки хиляди студенти от цял свят със своите престижни университети, разполага с исторически център, който лесно може да се обиколи, тъй като почти целият е пешеходна зона. В непосредствена близост е и красивата сграда на кметството. Построено е на мястото на оригиналния дворец на Карл Велики в средата на 14-и век, откогато е и административен център на града. През 17-и и 18-и век пък са направени допълнителни барокови подобрения. Акцентите включват серия от статуи на германските крале, разположени на северната фасада. Наоколо са разположени множеството ресторанти, които привличат минувачите с изкусителни гозби и аромати. Препоръчваме ви да седнете в някой от тях около площада, където гледката допълнително ще услади храната ви.

Извори

Аахен привлича посетителите и със своите минерални извори и лечебни води. Оттук идва и второто название на града - СПА центърът на кралете. Водата превръща мястото в световен балнеолечебен курорт. Така че, ако сте решили да го посетите, не пропускайте да си направите някоя СПА процедура с лековитата вода. Най-добрият начин да приключите деня в Аахен е да се отпуснете в един от най-добрите немски СПА центрове Carolus Thermen, който работи всеки ден от 9:00 до 23:00 часа. Центърът е разделен с различни басейни, където водата е от 18 до 38 градуса по Целзий. Тук може да намерите стая за отмора, парна баня, голям открит и озеленен пясъчен плаж, тераса за слънчеви бани и др. Втората част от парка е наречен Светът на сауната. Има балтийска и ориенталска сауна, сауна с градина и дамска сауна. Общо наброяват 14 сауни и парни бани с различна температура и ниво на влага. Комплексът разполага с 3 ресторанта, магазин и всичко необходимо за пълен релакс и отмора.

Порти

За миналото напомнят и останалите две градски порти, които със сигурност си заслужават посещението. Впечатляваща постройка на Понтора от 14-и век привлича с отворите, откъдето местните са хвърляли камъни и други снаряди срещу нашествениците. Смята се, че другата - Маршиертор (Маршируваща порта – б.а.), е била завършена малко по-рано и е служела за съхранение на оръжия, а също от нея е започвала мрежа от подземия. В тези величествени сгради не може да се влезе, но въпреки това е интересно да бъдат разгледани дори и отвън.

И за да направите завършека на вашето пътешествие наистина впечатляващ, посетете шоколадовата фабрика Lindt & Sprüngli‎. От изложбената зала там можете да закупите екзотични видове шоколад. Ако имате късмет да посетите фабриката около и след някой от големите празници, ще случите на добри отстъпки. Така ще отнесете вкусен спомен от красивия Аахен.

Екскурзии до Кьолн и Нидерландия

От Аахен като отправна точка може да се организират няколко интересни еднодневни екскурзии.

На по-малко от час с влака в източна посока се намира Кьолн. Още със слизането на Централна гара ще ви посрещне величествената местна катедрала „Свети Петър и света Мария“. Включена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това е църквата с най-голяма фасада в целия свят, като е строена близо 2 века. Наречена е архитектурното чудо на Германия. Задължително е да се разходите в Стария град, който привлича с тесните си улички, красиви фонтани и кафенета, ресторанти и барове, където може да опитате местната бира. В близост е река Рейн. Мостът Хоенцолерн, който освен пешеходен е и железопътен, ще ви отведе на другия бряг, откъдето се открива уникална гледка към катедралата. На запад, на около 30 минути, пък ви очаква възхитителният нидерландски град Маастрихт, където през 1992 г. се подписва договорът, даващ началото на Европейския съюз. Разположен на двата бряга на река Маас, той и известен със своята историческа архитектура и впечатляващи музеи.

Насладете се на футболен празник в Бундеслигата

На запалените по футбола препоръчваме посещение на мач в Германия.

Въпреки че Алемания (Аахен) в момента е в четвърта дивизия, в околността има няколко отбора, които играят в Бундеслигата. Вариантите са Кьолн, Борусия (Мьонхенгладбах), Байер (Леверкузен) и Борусия (Дортмунд). Където и да отидете, местните фенове създават неповторима атмосфера, стадионите са нови, а усещането е, че си на истински футболен празник. Естествено част от изживяването е преди срещата да похапнете вурстчета, естествено в комбинация с бира. Най-трудният момент е закупуването на билет, тъй като стадионите се разпродават до последното място. Вариантите са да се свържете с българските фенклубове на някой от въпросните отбори или ако имате близък човек в Германия, той да ви съдейства с намирането на пропуск. Може да си закупите входен талон и чрез туроператор, но тогава цената ще е двойно или трайно по-скъпа. Другото нещо, което трябва да знаете, е, че с билета може да използвате безплатно транспорта в региона в деня на мача.