0

Т ази книга няма шанс да излезе в Русия. Това твърди нейният автор Борис Акунин. А наименованието „Адвокат на Демона” добавя нюанс към това твърдение.

Има ли шанс „вятърът на промяната“ отново да задуха в Русия? Ето какво смята авторът в новата си повест, издание на „Еднорог”. Част от героите са толкова разпознаваеми, че дори смяната на имената не ги скрива. Те са хора от властта, депутати и журналисти. А когато към всичко това се прибавя чудесният стил на писателя, четивото е повече от обещаващо.

И така - интригата, около която се завърта повестта, е какво ще се случи с Русия, ако нейният несменяем национален лидер „излезе от строя“? По време на телевизионно участие президентът получава удар и изпада в кома. Това поставя началото на капитален ремонт на цялата държава. А в този ремонт, или нова перестройка участие ще вземе и самият писател, който най-после може да се завърне в една Русия, където привидно вече се диша по-свободно.

Героят (с фамилията Тургенчиков) е посрещнат като втори Солженицин. Но след първите възторзи той се изправя пред морална дилема: за да се докаже справедливостта на новата съдебна система, тъкмо той трябва да се яви като обществен защитник на обвиняем №1 - заместник-секретаря на канцеларията на нацлидера, сивия кардинал Владислав Хомяченко. Очевидно това е човекът, дърпал конците, виновен за всички злини в държавата, включително за нападението над Украйна. Дали писателят ще се съгласи да поеме защитата на този истински Демон и как изходът от „процеса на века“ ще се отрази на бъдещето на Русия?

Макар и кратка, повестта казва много за всеки, който е наясно със ситуацията и отношенията в руската държава днес.

Някои определят тази книга на Борис Акунин като пророчество. Той предпочита скромно да я нарича предупреждение. „В Русия се случват много страшни неща. Мисля, че трябва да се страхуваме от бъдещето на Русия, защото иначе тази страна отново ще пропадне в дупката, в която вече е изпаднала. Трябва да осъзнаваме тези опасности, трябва да ги предвиждаме. И когато този режим рухне, а той със сигурност ще рухне, след него не трябва да се върви по същия път“, споделя писателят.

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. През 2000 г. Акунин е обявен за писател на годината в Русия, номиниран за наградата "Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.