0

22 ноември 1963. Атентатът срещу Джон Фицджералд Кенеди, 35-ият президент на САЩ, и до днес остава забулен в мистерия. Ето и продължението от предишния брой на „Златно време“.

През 1952 г. на вечерно парти Кенеди среща младата журналистка от благородна френска фамилия Жаклин Бувие. Тя вече е сгодена, но двамата веднага са очаровани един от друг. Те се женят през 1953 г. и този път Джон има одобрението на баща си. Жаклин става неизменен спътник на Кенеди.

Двойката внася свежест и енергия в Белия дом, но отвътре бракът им е напрегнат и труден. Тя споделя, че първият им секс бил на задната седалка на колата му „Плимут“. В дневника си пише, че отношенията им са ужасни. Джон продължил начина си на живот отпреди - отсъствал нощем, гуляел с приятели и различни любовници. А според нея той не бил добър любовник.

„След секс той се обръщаше и заспиваше. Аз слушах хъркането му и тихо плачех...“, пише тя.

Аборт

Джаки прави спонтанен аборт, понеже Джон я заразява с венерическа болест. После ражда сина и дъщеря им. Бракът на първата двойка на Америка неведнъж е на ръба на раздялата и развода. Но винаги се намесва бащата на Кенеди, обяснявайки последиците за политическата му кариера. Джаки се примирява, но напрежението от ревност и неразбиране остава.

Още няколко жени оставят сведения в мемоарите си за връзки с президента. Даяна де Вег има извънбрачна любов с него от 1958 г., когато е 20-годишна, до 1961 г. Той я нарича „моята специална“, виждат се в апартамент в Бостън, докато тя разбира, че просто е номер в дългия му списък жени.

В свои мемоари Мими Алфорд, 19-годишна стажантка в Белия дом, описва 18-месечната им връзка през 1962-63 г. Разказва как президентът е отнел девствеността й в брачната спалня и правели секс в басейна. Звездата на бурлеската Темпест Сторм (тя почина миналата година на 93 – бел. ред.), екзотична стриптийзьорка, била любовница и на Елвис Пресли, също описва бурната си любовна връзка с Кенеди. Известни са и много артистки - Джийн Симъкс, Анджи Дикинсън, дори с 20 години по-възрастната Марлене Дитрих, която е била любовница и на баща му Кенеди старши. Имало е и откровени проститутки като Елен Ромеш, германка, която била депортирана преди президентската кампания, или Мери Майер, еврейска нимфетка, често посещаваща Белия дом. Но две са най-токсичните и фатални връзки, които истински са плашели първата дама и наблюдаващите агенти от ЦРУ.

Баджанаци

Едната е Джудит Екснър, която през 1977 г. признава в биографична книга за любовната си връзка с Джон Кенеди. „Пазех тайна от страх за живота си“, признава тя. През 1959 г. красавицата има кратка връзка с Франк Синатра. Той я запознава с Джон на концерт в Лас Вегас и през март 1960 г. те се срещат в нюйоркския хотел „Плаза“. Те имат бурна сексвръзка, но няколко месеца по-късно Кенеди разбира, че тя е любовница и на чикагския Кръстник Сам Джанкана. Така Джон и Джанкана се оказват баджанаци. Джон решава да се възползва и търси връзки чрез Джудит с Джанкана за подкрепа за президентската кампания. Общата любовница урежда 10 срещи и става посредник между мафията и кандидат-президента. Но ЦРУ и лично Хувър надушват далаверата и правят всичко да я прекратят и да охладят окончателно отношенията им.

Втората врагиня на първата дама е най-известната блондинка на Холивуд - сексиконата на 60-те Мерилин Монро. Тази връзка е световноизвестна, макар че запознати твърдят, че Джон искал да прекрати аферата с нея, но тя била лудо влюбена и смятала, че може да измести „грозната“ Джаки. Дори в пристъп на ревност й се обадила по телефона, явно демонстрирала близостта с първия мъж на Америка и дори накрая се впуснала в афера с брат му Робърт, по това време главен прокурор.

Либидото на Кенеди било толкова силно, че той не пропуснал и двете си секретарки Присила Уейр и Джил Кауън, с които като тройка плували голи в басейна, а Джаки ги наричала презрително „двата пудела на моя“.

Дъщерята на Джон Кенеди - Каролайн, обаче пази прекрасни спомени от него като баща - любящ и грижовен. Тя продължава политическата кариера на клана Кенеди. При Барак Обама бе посланичка в Япония, а Джо Байдън я избра за посланик в Австралия.

Българската връзка - Виолета от Лом

Списъкът на любовните завоевания на 35-ия американски президент е твърде дълъг - като телефонен указател. За наша чест в него според слухове фигурира и наше момиче - една българка от Лом, която се казва Виолета Петрова. За тази авантюра, ако не е плод на фантазия, тя споделила години по-късно само пред българския режисьор и неин приятел, живеещ в Германия, Димитър Гочев.

Броени седмици преди Втората световна война студентът от Харвардския университет Джон Кенеди заедно със състудент обикалят през ваканцията Европа. Те пътуват по Дунав и по някое време се озовават в Лом. Отседнали в хотел „Солун“ с тераса към брега, където вечер свирел оркестър и се събирали млади хора. Там се запознали с рядко красиво момиче с матов тен, стройно и високо, на име Виолета. Тя говорела френски, заговорили се и Джон й предложил да се разходят сред природата. Те останали сами в нощта, а сутринта си разменили адресите и Джон я поканил в Америка. Скоро след срещата с американеца из Лом се понесли клюки и се наложило Виолета да се омъжи набързо. Тя родила син. Когато Кенеди бил вече най-известният американски президент, българката завършила медицина, живяла и работила във Враца, а синът й станал известният доктор Владимир Донев.