0

В последните дни на май земеделските производители трябва да защитят насажденията от болести, които могат да предизвикат валежите и градушките, които се очакват в цялата страна, според дежурния агросиноптик при НИМХ Драгомир Атанасов. Според него зеленчуците и плодните дръвчета трябва да се пръскат с медсъдържащи препарати, за да бъдат защитени от гъбни болести и патогени.

Вар

Задължително след всеки дъжд овошките трябва да се обработват с калциеви препарати, като това важи най-вече за черешите. Така те ще бъдат предпазени от напукване и пълно компрометиране на реколтата.

За да се предпазят от поражения при градушки, всички културни насаждения могат да се пръскат с овощарска вар, която е признат препарат и за биоземеделието в ЕС. Това обясни Божидар Петков, шеф на Асоциацията на малинопроизводители и ягодоплодни. Овощарската вар образува кожух около тях и не позволява на вредители и болестотворни микроорганизми да проникнат в растението. Ако плодовете са побелели, могат преди продажба да се напръскат с разтвор на лимонена киселина, която ще неутрализира карбоната и ще премахне побеляването, допълни той.

Съцветие

През този период при пшеницата ще протича фаза на млечна зрялост. При слънчогледа, засят в агротехнически срокове, ще се образува съцветие.