0

Л овци, преработватели и търговци на трюфели и горски гъби настояват за регламент, който да направи възможен добива на недървесни горски продукти през новия сезон. Представители на шест организации от сектора очертаха своите искания, свързани с промените в законодателството, пред журналистите в Националния пресклуб на БТА във Велико Търново.

Според Иван Калоянов България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел, затова трябва да има контрол върху находищата, които са на територията на цялата страна в различните видове гори. Почти 99 процента от добива на диворастящи гъби у нас са за износ. При добри години добивът годишно възлиза на 440 тона трюфели и близо 1000 тона диворастящи гъби. Около 30 000 са ловците на трюфели у нас, над 600 000 са събирачите на диворастящи гъби. За голяма част от хората това е основен поминък, особено в районите с висока безработица, посочиха от бранша и изразиха надежда исканията им да бъдат чути, за да функционира секторът нормално.

Проблеми

Според Светлозар Сидеров, председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България, основните проблеми в бранша произтичат от липсата на регламенти и от непригодността на Закона за горите към дейността на близо 100 000 души, които работят в сектора.

Един от основните аспекти е така нареченото задължително плануване на добивите в горските ловни стопанства. По думите му както има плануване за добивите на дървесината, така има и задължително десетгодишно плануване на добивите на диворастящи гъби, в това число и трюфели, което е неприложимо в реалните условия.

Всеки знае, че гъбите са тясно свързани с климатичните особености не само в годините, но и в месеците и седмиците преди времето за добив, самите експерти признават, че няма научен метод за такова плануване, същевременно ако няма плануван добив, нямаме право да извършваме стопанска дейност, посочи Сидеров. "Изпадаме в парадокс – плащаме за работа в стопанство с плануван добив, но в него поради климатични особености няма гъби, а в съседни стопанство без плануван добив има обилни находища, които ние нямаме право да събираме и те изгниват", допълни той.

Решение

След разговори в края на миналата година с министъра на финансите Асен Василев за промяна в методиката на облагане на работещите в сектора се е стигнало до решение разрешителното за месечен добив да бъде едно и да важи за всички държавни и общински гори в България. Това е едно добро решение, защото досега трябваше да плащаме поотделно за всяко едно държавно или общинско стопанство, което беше товар за нас, каза Сидеров. Той подчерта, че ако Министерството на земеделието и храните не издаде заповед за прилагане на това решение, браншът остава блокиран, защото нито една брънка от сектора няма да може да работи регламентирано. „Браншът е спънат от неиздаването на въпросната заповед“, подчерта той. Според Юлиян Колев, представител на Българската асоциация "Горски гъби", очакванията са през март в горите да има добри находища, затова спешно трябва да се решат проблемите.