0

318 048 200, 30 лв. безвъзмездна финансова помощ ще бъдат налети в стопанствата, като приоритетните вложения ще са за солари и дронове. Това предвижда процедурата „Инвестиции в технологична и екологична модернизация”, която се финансира от Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство със средства от Национален план за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС. Целта на процедурата за инвестиции е да помогне на земеделските производители бързо възстановяване след последиците от Ковид пандемията, така че да бъдат по-конкурентни, както и по-бързото приспособяване към климатичните промени, екологизацията, дигитализацията и подобряване на генетичните ресурси.

Мярката е насочена към фермери, които са между 18 и 40 г. включително.

Минималният размер на допустимите разходи за проект на един кандидат е по-голям или равен на 30000 лв. без ДДС, а максималният е 1 млн. лв.

Средствата ще са насочени приоритетно към млади фермери, както и микро, малки и средни предприятия, съгласно Закона за малките и средни предприятия или да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Те не трябва да са в затруднено положение, съгласно Еврорегламент от декември 2022 г.

В процедурата изрично е посочено, че ще се финансират ВЕИ, които произвеждат зелена енергия само за нуждите на стопанството. Могат да се финансират и батерии, но при положение че е спазено условието произвежданият ток да е за собствено потребление.