0

Ф ермерът Савино Чимарози посочва драматично 2022 година като най-трудната в живота си. Свирепата суша това лято буквално е погубила половината от продукцията със зеленчуци, която обичайно произвежда. Последният дъжд, който е валял, е бил на 6 януари тази година.

Въпреки това градината му от 5 ха, която се намира в лагуната на Венеция на остров Свети Еразъм, в момента искри от зеленина от свежест. Савино Чимарози с драматична въздишка споделя, че от средата на септември е започнал да събира чушки и зеленчуци, а по това време е започнал да засажда и новите лехи. Слушат го близо 40 агрожурналисти от европейски страни, които той с типичния италиански артистизъм омагьосва с опита си да отглеждаш плодове и зеленчуци на уникален остров, част от лагуната на Венеция, където почвата е естествено по-солена и това придава на неговата реколта специален вкус.

Органик

Оказва се, че неговите лехи с домати, чушки, различни видове зеле и подправки са единствени в района, които се отглеждат по метода на биоземеделието, но той използва и агроекологични практики. За посветените земеделци това означава, че той не използва нито ГМО, нито пестициди, нито инсектициди, а само природни препарати за защита на растенията. Тоест на едно място отглежда различни култури, така че взаимно да се пазят и подхранват. Също така сменя местата на културите.

Баланс

Савино Чимарози обясни, че е започнал да работи по този начин, защото само така може да се възстанови нарушеният баланс на природата в района. Много е трудно, защото специално в този район околната среда е много затормозена, разказва той. И затова се опитваме да въведем земеделски практики, които да възстановят природата.

Комари

Той добави, че там от 1969 г. са използвали химия и това е било много лошо за водата на острова. По-късно през деветдесетте индустрията е изсипвала пестициди във водата, което пък е докарало някакъв специален вид комари, от които няма спасение. Всичко това постепенно е разстройвало околната среда и затова той се насочва към биоземеделие. Дори на самия остров има фермерско училище, където се преподават практики, щадящи околната среда. Фермерите, които се обучават там, си помагат винаги когато някой от групата има нужда. Когато трябва да се прибира реколтата от домати или пък помагат да се продаде реколтата.

Доломити

Една от най-любопитните истории на малкия остров, които разказва домакинът, е за особеностите на различните почви, които има там.

На една част от Свети Еразъм почвата е същата като като в планината, със състав на доломити. Близо до морето, от дясната страна до канала пък се намира почва, която се е образувала в резултат на наносите, които водите са довлекли от Венеция. Всъщност това е венецианската кал, която се наслагва и се оказва, че тя е много добра, дори отлична за артишока, който в този район е един от любимите зеленчуци.

Акация

Един от ключовете към плодородието в градините на Савино Чимарози е начинът, по който той обогатява почвата си. Фермерът изцяло залага на тревата и на горските листа. Не използва абсолютно никакви изкуствени торове, но за сметка на това оползотворява тревата изцяло, като я смесва с почвата, което й дава различни хранителни елементи. Листата на акацията се оказват уникални за плодородието, добави фермерът.

В магазин на фермата, не във веригите

Савино Чимарози разказа с гордост, че именно зеленчуците от неговата градина са единствените био, които могат да се намерят във Венеция. Ако отидете да търсите органични плодове и зеленчуци, когато сте във Венеция и си купите, знайте, че те са моите лехи на остров Свети Еразъм, гордо заяви той.

Цените, на които продава, са по-високи от тези на традиционно произведените, но са съобразени с количеството на реколтата. Ако тя е по-голяма, съответно и цената е по-ниска.

Той категорично заяви, че няма никакви намерения да продава в търговските вериги. Зеленчукът може да се намери в магазини, които има в красивия град на съседния остров, и да се купи директно от фермата.

Руколата - убиец на нематодите

Савино Чимарози отглежда всички видове зеленчуци, за които може да се сетите. Домати, пипер, карфиол, зеле, патладжани, различни видове подправки, картофи, тиквички и др.

Той например е установил, че растенията могат взаимно да се пазят. Руколата например е показала невероятни свойства да гони нематодите и затова той я нарекъл техен убиец.

Обяд на тревата с ароматна паста и плашило

Савино Чимарози гостоприемно посрещна 40 журналисти от различни страни на ЕС по най-великолепния начин, който може да се хареса на хора, пишещи за селото и агротуризма. На свежата трева до една от градините си беше поставил дървени маси за храна. В съседство пък беше опъната дълга трапеза, на която стройно бяха подредени тави с два вида паста с подправки и зеленчуци и домати, задушени патладжани, тикви, всичко отгледано в неговата градина. Към тях имаше вкусен зехтин и песто с чесън и различни подправки.

А огромно плашило, кацнало сред зеленчуковите насаждения, весело махаше на гостите за поздрав.