0

П рез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. През периода 02.02-08.02.2024 г. те ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, е прогнозата на Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

Трети лист

През първото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Във фаза братене са част от засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната.

Прогнозираните високи за сезона температури през втората половина от първото десетдневие на февруари, с максимални стойности от порядъка на 15-20°С, ще провокират преждевременно развитие при някои рано цъфтящи костилкови овощни (бадем, кайсия, праскова) в южните и югоизточните райони на страната.

Без валежи

През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури, провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви, зимно пръскане на овошките с медсъдържащи фунгициди.