0

В бяло, розово или червено, бегонията е първата приятелка на Баба Марта. Изчакайте да минат лютите студове и се захващайте да я садите още през първите слънчеви дни на март, съветват експерти. Точно сега е моментът да подготвите бъдещия дом на Царицата на цветята, както е известно красивото едногодишно растение. Изключително подходящо е и за терасата, и за всекидневната. Единственото условие е в помещението температурата да е около 20 градуса и да е на светло, но не и на пряка слънчева светлина.

Луковица

Майстори цветари съветват да я засадите от луковица, тъй като това е най-лесният начин. Ако я отглеждате като саксийно цвете, трябва да подготвите внимателно почвата, с която ще напълните сандъчето. Тя трябва да бъде рохка и с добавен пясък. Хубаво е да сложите вътре и специална листна почва, хумус и торф. Тайната съставка е утайката от кафе, която помага за растежа на цветето.

Тънкост

Тънкост е поливането. Бегонията не обича много вода, но трябва да я поливате редовно. В никакъв случай не бива да оставяте почвата суха, защото растението ще залинее. Ако искате цветовете да са ярки, я поливайте редовно и умерено. Ако започне да губи цвета си, означава, че водата не й е достатъчна. В студовете внесете растението вътре, не го дръжте навън, ако температурата е под 20 градуса. Внимавайте да не го преполивате през зимата, тогава няма нужда от обилни количества от живителната течност. Важна подробност е и къде ще поставите сандъчето й. Хубаво е температурата в помещението да не е по-висока от 26 градуса. Цветето трябва да бъде в стая с южно или западно изложение и да е на светло. Пазете бегонията от преките слънчеви лъчи, защото може да й навредят.

Градина

В началото на март е време и да пресадите декоративните банани, както и да подготвите градината за розите. Лесно ще разберете дали растението има нужда от пресаждане, ако корените му са изпълнили съда, почвата е стара и втвърдена и виждате, че цветето линее. Обикновено при банана специално именно в края на февруари и началото на март идва моментът за пресаждане. Сега е времето да засадите рози в градината, както и теменужки и билки.

Пуснаха специални саксии за билки

Специални саксии за билки са най-новият хит сред любителите на цветята. Сандъчетата имат специална поливна система на дъното си с покритие от 100% памук, което осигурява овлажняване на почвата, за да може растението да е винаги свежо. Подходящи са и за стайни цветя. В комплект с тях върви и специална ножица от три пласта ножовка, предпазваща стъблата и позволяваща повторно израстване на листна маса. Модерните сандъчета са с размери 13 на 16 см от 1,2 литра. Специалните саксии за билки, които се продават в комплект с ножиците за подправки, в момента са намалени на 25 лв. от 28 лв.

Сандъчетата на промоция

Всички видове сандъчета за растения в момента са намалени. С 30 на сто отстъпка в цената може да купите както малка саксия, така и по-голяма кашпа, която да поставите на терасата или в двора си. Вместо за 32 лв. може да намерите за 27,50 лв. пластмасова саксия със специално студоустойчиво покритие. Голяма пластмасова кашпа се продава на промоция на 220 лв. от 245 лв. Популярни напоследък са и саксиите на колела, които се търгуват с 1-2 лв. отстъпка.