0

К огато имате градина, има голяма вероятност в един момент да имате повече продукция, отколкото можете да консумирате.

Доматите, след като узреят, трябва да се консумират в рамките на няколко дни. След като се откъснат, времето тече. Затова е много добре да научите няколко практични съвета за съхранение. Приготвянето на зимнина и консервирането е един от методите да се насладите на реколтата от градината за по-дълго. Но преди да пристъпите към консервиране, трябва да се махнат люспите на доматите. Това е ключово, за да направите хубав сос.

Да махнете люспите на ръка от суров домат е много трудоемка работа, освен това голяма част от плода ще се загуби.

Затова трябва да се използват по-ефикасни техники.

Техники

Една такава е бланширането. Сложете доматите в кипяща вода за една минута, извадете ги и ги сложете в ледена вода, за да спрете процеса на варене.

Вторият начин е да печете във фурна. Разрежете доматите на половинки и ги сложете във фурната за 30 минути на 200 градуса. Извадете ги или след половин час, или след като видите, че кожицата се отлепя.

Третият метод е чрез замразяване. Премахнете сърцевината и сложете доматите във фризера за 24 часа.

Всички тези методи работят добре за обелване на голямо количество домати за кратко време. Първите два са добре познати, но ето съвети как да замразим домати, за да махнем люспите им.

Стъпки

Откъснете десет-дванадесет домата и ги измийте добре с хладка вода. Махнете дръжките. Издълбайте сърцевината. Махнете всички тъмни петна и наранявания. Сложете доматите в торбичка за фризер. Дръжте ги във фризера за 24 часа. Когато доматите са готови да се махнат кожичките им, ги извадете от фризера. Нека плодовете се размразят за няколко часа на кухненския плот. След като кожичката им започне да се набръчква, те са готови за обелване. Не ги оставяйте да се размразят напълно. Много по-лесно се работи с тях, когато плодът е частично замразен.

Начин

Махнете люспата, като започнете от горната част на домата. Дръпнете кожицата с ръка, като се стремите да отлепяте големи люспи в посока към основата на плода. Носете ръкавици, за да предпазите ръцете си от студа на замръзналия плод.

Следващата стъпка още преди да са напълно размразени, е да нарежете доматите на кубчета. Сега вече сте готови за приготвянето на доматен сос!