0

П рез изтеклия период на места в Западна България – Монтана, Драгоман, Ново село, Благоевград, София и Оряхово – паднаха валежи със стопанско значение. Количествата им, 15-30 l/m2, подобриха водния статус на почвата в тези райони и условията за извършване на обработки на почвата в земеделските площи.

През следващия седемдневен период (22-28.09.2023 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време със средни денонощни температури около и над климатичните норми за третото десетдневие на септември, прогнозира Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ.

Узряване

При тези условия ще протича узряването на плодовете при късните сортове овошки и на гроздовата реколта. През периода късните хибриди царевица ще приключат развитието си и ще встъпят в пълна зрелост.

Очакваното сухо време без съществени валежи ще създава условия за провеждане на сезонните агротехнически дейности – жътвата на късните пролетни култури, извършване на основните и предсеитбени почвообработки на площите, предвидени за сеитба с пшеница и ечемик, и внасянето на минерални торове.

Предбалканът

През периода започва да тече агротехническият срок за сеитба на зимните житни култури във високите полета и Предбалкана. До края на септември условията ще позволяват довършване сеитбата на зимната рапица.

Топлото време през периода ще осигури условия за формиране на допълнителна реколта от зеленчуковите култури от късното полско производство.