0

Б лаговеста Василиева от „Дивата ферма“ е биофермер номер в едно в Европейския съюз. Тя е начело на класацията сред жените, които се занимават с органично земеделие и животновъдство, съобщи Европейската комисия. В състезанието за органично земеделие са отличени 24 финалисти. „24 финалисти от 12 държави от ЕС бяха избрани в 8 различни категории. Поздравяваме ги за изключителните им проекти и за това, че успяха да стигнат досега в процеса на подбор!“, пише в съобщението на Европейската комисия. Така Благовеста Василиева, известна като Бети от „Дивата ферма“, изведе България на върха на Европейския съюз, въпреки че полудивите крави, които тя и съпругът й Николай Василиев отглеждат, са заплашени от гладна смърт, защото от екологичното ведомство им отказват пасища. Проблем, за който „Телеграф“ многократно писа.

Награди

Признанието идва в резултат на общоевропейска годишна инициатива, която отличи органични стопани, които са разработили отлични, иновативни и вдъхновяващи проекти и които насърчават производството на биохрани в земеделието, пише в съобщението си Брюксел.

Победителите ще бъдат представени на официалната церемония в Брюксел на 23 септември като част от поредица от събития и дейности за отбелязване на годишния Ден на органичните продукти на ЕС. Той официално е стартиран през 2021 г. от Европейския парламент, Комисията и Съвета на Европейския съюз. Този ден е и поводът да се отпразнува органичното производство като модел за следване и възможност за оценка на напредъка на Европа към постигане на нейната цел от 25% органична земя през 2030 г.

Междувременно преизбраният шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че връща селското стопанство сред приоритетите си, което означава, че то ще е сред предимствата и на ЕК, пише Atlantic Council.

Контраст

Преди да бъде преизбрана, Лайен изложи набор от предложения в своите политически насоки за следващия мандат на комисията. Един от основните й приоритети спрямо тази предварителна визия касае и селското стопанство.  Най-голямата европейска браншова организация в сектора – Copa-Cogeca, излезе с официална позиция относно преизбирането на Урсула фон дер Лайен и нейните приоритети като глава на ЕК.

"Надявахме се на думи и дела за земеделието в първото обръщение на Урсула фон дер Лайен към ЕП, както се и случи. Наистина чухме ключови думи за селското стопанство.

В сравнение с 2019 г. контрастът беше поразителен. Селското стопанство отново играе ключова роля в речта на председателя на комисията. Еднакво внимание към сектора се забелязва и в реакциите на всички политически партии", пише организацията в своята позиция.

На този фон Урсула фон дер Лайен обяви представянето на „визия за селското стопанство и храните“ през първите 100 дни от мандата си.

Най-близо до природата се живее в Португалия

За най-добър органичен регион е признат Comunidade Intermunicipal do Alto Tâmega e Barroso, Chaves в Португалия. След него се нареждат Comunidad autonoma de Castilla – Ла Манча, Испания, и Южно Саво, Финландия. В категорията за най-добрия органичен град водещ е BioStadt Бремен, Германия, следван от Кашкайш, област Лисабон, Португалия и Лас Розас, област Мадрид, Испания.