Т оренете е важна задача за всеки градинар, за да получи по-богата реколта.
Мнозина обаче посягат към торовете като към панацея за цялата градина. Но има няколко култури, които не трябва да бъдат подхранвани. Дори на някои торенето може да им навреди.
Много от тези растения са се адаптирали да растат в бедни почви. Наторяването може да влоши реколтата и дори да направи растението по-податливо на вредители.
Видове
Такива култури са кореноплодните. По принцип всичко, което расте под земята, предпочита бедна почва. Така че всички ваши кореноплодни култури, като моркови, цвекло, пащърнак, репички и ряпа, ще се развиват най-добре в почви, които не са прекалено богати на азот. Това е една ситуация, в която торенето може да доведе до обратния на желания ефект. Излишният азот ще стимулира буйна зеленина над земята с малко или никакво развитие на корените под земята. Дайте на тези растения много добре дренирана, рохкава почва и не се притеснявайте за тора.
Боб
Бобовите растения са добре известни със способността си да фиксират азот от атмосферата в почвата. Те правят това с помощта на бактериите Rhizobium в кореновите си възли. Поради това малко симбиотично приятелство бобовите растения рядко се нуждаят от допълнително торене.
Зеленчуците от семейството на лука – лук, чесън и шалот, определено не трябва да се торят. Тези растения са суперчувствителни към високото съдържание на азот в почвата, което, както и при кореноплодните зеленчуци, води до образуване само на листа и липса на луковици. Не е точно това, което искаме да постигнем.
Спанак
Не употребявайте тор, ако искате ароматна маруля и спанак. Твърде много тор може да накара растението да расте твърде бързо и да се разрасне. Това означава, че ще получите горчива салата, вместо свежия, чист вкус, на който сте се надявали. Най-доброто нещо, което можете да направите за марулята и спанака, е да се уверите, че се поливат редовно. Те не се нуждаят непременно от бедна почва, но също така не е нужно да им помагате с тор.
Що се отнася до картофите, фосфорът и калият са много по-важни от азота за развитието им. Всъщност твърде много азот може да доведе до по-висок риск от гниене на картофите. Това е така, защото азотът прави картофените кожи много по-тънки, така че всякакви прорези или драскотини ще внесат бактерии и картофът ще се развали. Ако отглеждате картофи, които планирате да съхранявате, дебелата кожица е важна.
Билките ще загубят аромата си
Наистина трябва да спрете да торите билките си. Вярвате или не, всъщност ги правите по-малко ароматни, когато ги торите. Вкусът им идва от етерични масла и е изцяло зависим от силата на тези масла. Богатата почва, пълна с хранителни вещества, увеличава бързия растеж, което означава, че в растението има по-малко етерично масло. И макар че босилекът ви може да е по-голям и по-буен, ако го торите, самият той ще бъде далеч по-малко ароматен. Да не говорим, че когато растат бързо, те не са толкова силни и растенията могат да се преобърнат сами или при лятна буря.
