0

Е динственото вкусно биоорехово масло дестилира българска фирма и за пореден път обра овациите по време на международното изложение за храни в Берлин „Зелена седмица“. „Тайната е, че се дестилира на дъбова преса, няма никакъв контакт с метал и не се загрява, а това запазва нотариалния вкус, все едно че току-що си откъснал ядката от дървото“, обясни един от собствениците на фирмата Христо Ваташки пред „Телеграф“.

На гладно

Освен че плътното масло се използва за дресинги на салати, овкусяване на паста, ориз, картофена салата, късчета хляб, супа, сирена и всичко, което си пожелаете, може да се пие сутрин на гладно. Може да се включи в прочистваща комбинация от мед, оцет от бъз и ябълка или лимон. Това орехово олио действа прочистващо на организма, защото поради дестилацията са запазени всички полезни вещества в него. Богато е на омега мастните киселини 3,6,9 и витамин Е, който действа противовъзпалително и се смята за витамин на младостта.

Пресоват

Христо Ваташки обясни, че много внимателно трябва да се избира масло от орехи, защото повечето производители го пресоват на висока температура и така почти полезни вещества изчезват, а контактът с метал променя вкуса. Въпреки това, ако се влага в пюрета за бебета, трябва да се направи консултация с педиатър, защото се добива от орехи, а те са ядка и може да са алерген за някои организми. Ваташки уточни, че зехтинът се дестилира от плод, а не ядка и затова се смята за безопасен, въпреки че в последните години този ценен продукт все повече се подправя с некачествени мазнини и не е чист. На щанда бяха изложени и богати на протеин пити с орехово кюспе, което се прави от брашно от смлени и обезмаслени орехи.

Слива

По време на изложението за първи път бяха представени масла от ядка на слива заедно с кайсия и бадем. Маслото от ядка на слива носи специфичния аромат на плода и ухание, използва се за подхранване на кожата, като я хидратира.

Ореховото кюспе - от него правим брашно, богато на протеин, консумира се директно, то е смлени обезмаслени орехи.