Х ранителните качества на съставките на бирата вече не са новост за учените.
Напитката е със значително историческо и културно значение и съдържа богат набор от биоактивни вещества. Научни изследвания в цял свят всяка година разкриват механизмите, по които в пивото се образуват полезни вещества и начините им на въздействие върху човешкия организъм. Задълбочен обзор в списаниe Beverage, обединяващ 68 изследвания в областта, показва категорично, че пенливата напитка може да ни осигури значителни количества от съединения, които имат положителен ефект върху балансирания и активен начин на живот, съобщиха от Съюза на пивоварите.
Принос
Българските учени имат сериозен принос в изследванията върху пивото, пивоварната технология и ефекта от умерената консумация на бира. По информация на Съюза на пивоварите само за последните 3 години в това поле на науката са излезли над 10 научни публикации на проф. д-р Габриела Маринова, д-р Сергей Иванов – Център по биология на храните, гл. ас. д-р Петър Недялков от Университета по хранителни технологии, на професора диетолог Донка Байкова, включително в съавторство с редица други родни учени от водещи университети и институти.
Най-актуалният мониторинг за витамини от В групата в български марки пиво е направен през месец септември тази година. С най-модерен течен хроматограф (HPLC MS/MS) е анализирано съдържанието на В9 и В12. Количеството на фолиевата киселина, която е основният компонент на В9 витамините, в различните марки пиво варира от 5,5 до 10,3 микрограма на литър пиво. Това е повече от средното ниво от 5,25, установено за произвежданите в Европа брандове. За витамин В12 усреднената стойност е 0,05 микрограма на литър, а в някои български марки се измерва до 0,16 - т.е. три пъти повече.
Ползи
,,Витамините от В групата спадат към незаменимите хранителни компоненти. Тяхната липса води до развитие на патологии при хората. Например при понижен прием на фолиева киселина (В9) се снижава броят на червените кръвни телца. Недостигът на В12 се отразява по-комплексно и негативно върху развитието на мозъка и нервната система“, коментира д-р Сергей Игнатов, който регулярно провежда изследвания върху витамините и други хранителни вещества в пивото. Той подчертава, че В12 се набавя при хората изключително от животински храни. Пивото и по-специално пивните дрожди са едни от малкото естествени източници на този ценен витамин извън месото. Поради незаменимите свойства на В витамините е важно периодично да се обновяват данните за тяхното съдържание в храните и напитките, включително и в бирата, категоричен е той.
Бирата съдържа в осреднени стойности 92% вода, 4,4% алкохол, 3% въглехидрати, 0,3% белтъчини и 0,2% фибри. Няма наличие на мазнини и холестерол.
Бум
В момента търсенето на пазара предизвиква бум в разнообразието сред асортимента на марките и видове пиво. Има потенциал за продължаване на подобряването на хранителните качества на бирата, като се намали съдържанието на алкохол и респективно килокалориите в напитката чрез различни иновации. Редица експериментални научни разработки показват, че друг перспективен подход е разнообразяване на вкусовите и ароматните свойства на пивото чрез добавяне на различни растителни компоненти като плодове и билки. По този начин напитката се обогатява и с нови биоактивни елементи и хранителни вещества.
София Симеонова