0

П рофесионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) разработва специализиран робот за плевене на селскостопански култури, дело на младежи от България, съобщи пред Bloomberg TV Кристиян Михайлов, съосновател на асоциацията.

Изобретението предстои да бъде представено на 20 септември в София Тех Парк. В момента то е в напреднала фаза по отношение на NVP и се тества в лаборатория.

Проект

"Това е робот, който посредством изкуствен интелект следи какво се случва с плевелите и може да ги унищожи, минавайки по земната повърхност. Инкубаторът по роботика предоставя на този проект достъп до хардуер и лаборатории”, обяснява Михайлов.

Финансирането на българския агроробот идва от частни средства, както и от Инкубатора по роботика на ПАРА, който е финансирал младежите със сума между 1000 и 2000 лв., за да направят първоначалната концепция на робота.

Области

Представителят на асоциацията коментира още, че роботите могат да се използват в селското стопанство навсякъде - от дронове, които могат да правят карти на земите, през роботи, използвани в сферата на плевенето и торенето.

По думите му пред българската роботика има редица предизвикателства. Кристиян Михайлов сподели и очакванията си за голямата конференцията по роботика в Пекин, която ще събере над 300 гости от над 15 държави и региони. Роботите, които ще бъдат презентирани, са в области като медицински услуги, логистика, селско стопанство, архитектура, производство и минно дело.