0

М илиардерът Бил Гейтс инвестира в австралийски стартъп, който разработва технология за намаляване на емисиите метан от оригването на кравите, съобщи BBC.

Метанът е най-разпространеният парников газ след въглеродния двуокис, свързан с климатичните промени.

Добитъкът, като кравите и козите, произвежда метан, когато стомасите им преработват твърдите фибри като трева. Процесът на ферментация води до създаването на метан, който кравите изпускат.

Изследвания

Университетски изследвания показват, че храненето на говедата с водорасли може значително да намали техните емисии от газа.

Базираният в австралийския град Пърт стартъп Rumi8 разработва хранителна добавка, създадена на основата на червени водорасли, която ще спре създаването на метан. Компанията е успяла да набере 12 милиона долара финансиране, водено от основаната през 2015 г. от Бил Гейтс Breakthrough Energy Ventures. Инвестиционната компания е подпомагана също така от шефа на Амазон Джеф Безос и от китайския предприемач и съосновател на Алибаба Джак Ма.

Доволни сме от подкрепата, която получихме от фондове за борба с климатичните промени по целия свят, обяви директорът на Rumi8 Дейвид Месина.

Влияние

През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива – около два и половина пъти повече спрямо емисиите в прединдустриалната ера. Това, което безпокои учените, е, че метанът има силно влияние по отношение повишаването на температурите на планетата. Молекулите на газа имат по-мощен затоплящ ефект върху атмосферата в сравнение с тези на въглеродния двуокис. В един 100-годишен период метанът има 28 до 34 пъти по-затоплящ ефект спрямо CO₂.