0

В края на октомври Европейската комисия вписа в регистъра на защитените географски наименования за произход бирата, произвеждана специално за фестивала „Октоберфест” (Oktoberfestbier), който традиционно се провежда в Мюнхен от 1810 година, съобщи ag-press.eu.

Репутацията и специфичните характеристики на това пиво се дължат на традиционния метод на производство, запазен през вековете в този регион. А също и на изключителната слава на самия фестивал, провеждан всяка година между средата на септември и началото на октомври.

Известност

Този германски празник получава световна известност, като през годините местните производители разпространяват славата на бирата и чрез въведените иновации в ранния етап от процеса на варене на пивото. Всичко това оказва и решаващо влияние върху качеството на бирата.

Специално

Фактът, че тази бира Oktoberfestbier се приготвя специално за мюнхенския фестивал, е допринесъл изключително за високата репутация на пивото. Затова и продуктът Oktoberfestbier се продава по целия свят с този етикет, така че всеки търговец по света е длъжен да получи разрешение от производителите на тази марка.

Oktoberfestbier е под номер 1599 в европейския списък на защитените земеделски продукти. Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia.