0

Н е е новост и на третия етаж да се бере грозде от лозница, но представете си вместо грозде, това да са дини и пъпеши. За научно изследователския център Вайдов в най-безводната пустия в Израел - Арава, това е технология, утвърдена още през осемдесетте години на миналия век.
Парници, в които нависоко висят дини, пъпеши, тикви и домати, са една от визитните картички на пустинята Арава.
"Демонстрираме отглеждане на плодове, зеленчуци и подправки по начина адлая. Този метод вече е разпространен в много кибуци и в държавни ферми. Подходящ е за терени, където няма достатъчно обработваема земя. Така може да се увеличи продукцията на квадратни метра обработваема площ. Какви се предимствата на този метод: тъй като са далеч от земята, плодовете са чисти. Далеч са от много вредители и не се налага да се пръскат. Освен бостан нависоко са и доматите, чушките, тиквичките, патладжанът, краставиците. Продукцията може да стигне да 10 метра височина, но на практика това не е нужно. Достатъчно е да е на височината на изправените човешки ръце, така че да се бере, без да се протягат и без да се налага да клякат. Всичко това прави удобно и използването на машини за прибиране на реколтата", каза за БНР научната сътрудничка Инбал Каплан.

Технология

По тази технология вече много частни домове използват стените си, за да отглеждат зеленчуци и бостан, за който е необходима градина, ако се гледат по обичайния начин. Особено голямо търсене има на технология за отглеждане на подправки на балкона.
"За целта не са нужни саксии, а една тръба, пълна с пръст, надупчена по цялата й дължина. Във всяка от дупчиците се садят подправки: мента, босилек, магданоз и копър. В най-високата част на тръбата има маркуч за вода. По този начин се отглеждат и листни зеленчуци. Специално препоръчвам спанак от селекционирания при нас вид - Гъливер, чиито листа са съвсем крехки. Що се отнася до пъпешите, дините и тиквите, опасността е да се откъснат от дръжките си, да паднат от височина и да се разбият. Направени са мрежи, с които ги обвиваме - те освен че ги предпазват от птиците, например ги държат, ако презреят и вече не се държат на стъблата си. Освен нашето селскостопанско производство от „летящите“ дини и пъпеши се интересуват от много държави. Вече почти половин век при нас пристигат млади хора от Европа, Азия и Африка, за които организираме едногодишен курс точно по отглеждане на селскостопанска продукция в пустинни условия. Идват дори от места, с които Израел няма дипломатически отношения, като Индонезия. Те стават наши посланици - пренасят нашия опит", казва Инбал Каплан.
Технологията е подходяща за места, където поливната площ не достига. Използват се по-малко препарати за третиране на растенията, което ги прави екологични. От друга страна, поставянето на мрежи и други дейности изисква повече работна ръка, макар и за ограничени период.