Р еволюцията с новите храни (novel food) продължава.
Брюксел даде зелена светлина за човешка консумация на обработено с UV лъчи брашно от жълтия брашнен червей (ларвите на Tenebrio molitor).
Тази нова храна ще може да се пусне свободно на пазара, считано от 10 февруари.
Това е четвъртата храна, получена от насекоми, която получава разрешение от Европейската комисия. Последната бе брашно от домашни скакалци.
Списък
Изменението на регламента за прилагане на ЕС (2017/2470) разрешава пускането на пазара на третирани с ултравиолетови лъчи ларви на прах на Tenebrio molitor, като ги добавя към списъка с нови храни (всяка храна, която не е била консумирана в значителни количества преди май 1997 г. на континента).
Ексклузивни права да предлага тази нова храна на пазара в рамките на следващите пет години са дадени само на френската компания Nutri’Earth. Компанията е поискала разрешение от Европейската комисия преди повече от 5 г. През лятото на 2023 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) излезе с научно становище: обработеният с UV лъчи прах от цели ларви на Tenebrio molitor е „безопасен при предложените условия и нива на употреба“.
Разрешение
Това означава, че може да се използва в „хляб и кифлички, сладкиши, тестени изделия, преработени картофени продукти, сирене и млечни продукти и плодови и зеленчукови компоти, предназначени за общото население“. Всъщност самата Европейска комисия значително ускори включването на ядливите насекоми в европейската хранителна култура като алтернативни източници на протеини. Пробив, предизвикан от просто уравнение: нарастващото търсене на храна на фона на намаляващите добиви на селскостопански храни. В момента над дузина предложения за храни от ядливи насекоми изчакват оценка на риска.
София Симеонова