0

О сновната идея в плана „Кумчев“, разработен и патентован от пловдивския фермер Красимир Кумчев преди 16 г., се очертава да залегне в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз за следващия програмен период, научи „Телеграф“.

Става въпрос за ключово решение – на каква база да се определят и плащат субсидиите за земеделските стопани. Сега това става на база площ, което е вратичка за много измами. Но в Брюксел вече обсъждат субсидиите да се определят не според размера на земята, притежавана от фермера или спазването на екологичните изисквания, а според това колко има нужда от помощ в определен момент и какви са доходите му.

Това всъщност е идея, залегнала още преди 16 г. в плана на Красимир Кумчев. Пловдивският бизнесмен през цялото време търси политическа подкрепа за своята разработка, но досега родните управляващи му отговарят, че няма как да стане, понеже прилагат политиките на Брюксел. Това обаче е на път да се промени, ако самата Европейска комисия приеме чисто нова концепция за субсидирането, както се и очертава. Вероятно катализатор на промените са станали фермерските протести, заляли Европа преди месеци.

Ново

За новите идеи на Брюксел пръв писа сайтът „Гласът на земеделеца“, като се позова на информация на „Файнаншъл таймс“.

„На фона на протестите на земеделските производители в страните от общността тази година Европейският съюз ще преразгледа процедурата за предоставяне на субсидии за селскостопанския сектор и ще коригира селскостопанската политика за следващите пет години. Това съобщи „Файнаншъл Таймс“, позовавайки се на заключителния доклад на Стратегическите диалози на ЕС“, пише zemedeleca.bg.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представила проекта, след като го обсъдила с фермери, специализирани неправителствени организации, потребители и търговци на дребно. Според предложения проект субсидиите ще се разпределят не според размера на земята, притежавана от фермера или спазването на екологичните изисквания, а според това колко има нужда от помощ в определен момент и какви са доходите му.

Протести

“Европа вижда, че нещата не вървят. Още преди 16 г. обявих, че ОСП е сбъркана. Когато фермерите в цяла Европа излязоха по улиците, те казаха това, което говоря от толкова време. Когато голяма част от народа казва, че нещо е грешно и иска промяна, европейските политици, които не са много по-различни от нашите, почнаха да се съобразяват“, коментира Кумчев пред „Телеграф“.

По думите му, не е толкова важно дали идеята да се прекрати практиката за субсидиране на база хектар е заимствана директно от неговия план. „За мен е важно да се стъпи на здрава основа, защото ако Европа и в частност България преминат към моя план, възможностите за кражби и злоупотреби напрактика изчезват“, допълни той.

Схеми

Преди 4 г. на среща с тогавашния премиер Бойко Борисов Кумчев обяснил как измамите се правят в момента. По обвързаната подкрепа има определени базови добиви от декар за съответните култури, които земеделецът трябва да покаже, че ги е реализирал, за да получи субсидия. Там се говори за количество, не за доход. Например, иска се добив 800 кг череши от декар. Земеделецът ги продава по 3 лева килограма, но пуска фактури и пише, че ги е продал за 30 ст., тоест на 10 пъти по-ниска цена, което значи и начислен 10 пъти по-малък ДДС. Това е грандиозна измама. Според Кумчев, ако се приложи неговия план субсидирането да става на база дохода от добита и реализирана непреработена селскостопанска продукция, тези схеми ще изчезнат. Отделно, голяма част от чиновниците в Държавен фонд „Земеделие“ ще станат излишни. „Ако се приложи моя план, ще са нужни не 1800, а само 100 човека. Земеделският производител представя фактурите за реализирания доход и чиновниците само ще ги сумират. Това е просто сборуване. И на базата на този доход, получен от производството и продажбата на непреработена земеделска продукция, ще се определя и субсидията. Самият стопанин най-добре може да определи за какво ще му послужи тя – за закупуване на трактор, комбайн, за нови овощни насаждения или за друго. Той знае най-добре от каква инвестиция има нужда стопанството му“, обясни Кумчев.

Тайна

Той призна, че много добре знае къде са пробойните и в неговия план. Но си е запазил в тайна 20% от него – точно частта, която дава рецептата как тези пробойни да се запушат. По думите му, 2-3 политически партии вече са включили плана му в своите предизборни програми. Самият Кумчев обаче няма политически амбиции. „Имам информация, че Европа е проучила моя план. Но тези 20% от него на тях ще им се губят. А без тях пъзелът не се нарежда“, обясни фермерът.