0

Н ай-скъпото парче сирене в света беше продадено на търг за впечатляващите 30 000 евро в Испания, с което постави нов рекорд на Гинес. Това доведе и до засилен интерес към кулинарни турове в мандри за деликатеса в Испания, като всички дати до Нова година за туристически обиколки вече са резервирани, показа справка на „Телеграф“ сред испански екскурзоводи.

Шампион

Деликатесът рекордьор е от сорта „Кабралес“, който се произвежда в градчето Аренас де Кабралес в испанската северна област Астурия. Покупката се осъществи в рамките на 51-вия конкурс за сини сирена от бутиковия сорт. Продуктът победител е от фабриката „Льос Пуертос“, като надмина по цена с близо 10 000 евро предишния шампион от надпревара през 2019 г.

Купувач

Неговият купувач е ресторантьорът Иван Суарес от градчето Овиедо в Астурия, северна Испания. Суарес печели наддаването в подобен търг за четвърти пореден път. Той вече е похарчил 14 300 евро през 2018 г. , когато е бил поставен първи световен рекорд на Гинес за скъпо сирене. След това е броил 20 500 евро през 2019 г., когато първият рекорд е бил счупен. Миналата година се е бръкнал със 17 000 евро за парче от ценния млечен продукт, а сега е платил 30 000 евро.

Екскурзии

Заради огромния интерес към луксозния сорт, испански туроператори организират специални дегустаторски турове в Аренас де Кабралес, родината на специалното сирене. Те могат да се резервират и от България. Ако сте на почивка в чуждата страна, може да се отбиете за 8-часова екскурзия в градчето, където се произвежда сортът „Кабралес“. Обиколката започва от съседното градче Овиедо. До него се стига за няколко часа с влак, кола, автобус или самолет от популярни големи градове като Барселона, Севиля или Мадрид. За да стигнете от испанската столица до там, ще ви отнеме 5 часа с автомобил, 6 и половина часа с влак, 5 часа с автобус и само 60 минути с полет. Най-дълъг е пътят от Барселона, защото разстоянието е 900 км и трае поне 9 часа и 20 минути с кола. Обиколката тръгва от гарата в град Овиедо и включва посещение на съседния Аренас де Кабралес, градът, където всяка година се провежда прословутото състезание за най-добро сирене в Кабралес. За да научим повече за този продукт, ще се отправим към фабрика за традиционно сирене, разказаха испански туроператори. Всеки посетител ще има възможност да се запознае с процеса на производство на продукта, както и да го опита.

Цена

Цената на еднодневния културно-кулинарен тур е 75 евро за възрастен, 37,5 евро за дете от 5 до 12 години и е безплатен за най-малките. Всички дати до януари вече са заети. За януари все още има няколко свободни дати – за 11, 18 и 25 януари, като минимумът записани е 4 души. Групите са до 8 човека.

Узрява в пещери

Сиренето „Кабралес“ узрява в пещери. Това е най-специфичното при неговото производство, като разбира се, майсторите на млечния продукт, не издават всичките си тайни. Сиренето се приготвя от три вида мляко – краве, овче и козе. Узрява за 3 месеца. За да получи специфичния си вид, в кората му се пробиват дупки на ръка, като по този начин плесента се разпространява и във вътрешността му. Най-вкусно е когато минат 6 месеца, след като вече е узряло. Тогава цялото се оцветява в леко синкаво. Има остър аромат, кремообразна текстура и при похапването му се долавят леки нотки на ферментирали плодове.

В България е 58 лв.

Деликатесното сирене „Кабралес“ може да се намери и у нас за 58 лв. в специализирани магазини. Въпреки че е огромна рядкост и по-скоро късмет да го откриете на щанда, все пак е възможно някъде да е заредено за продажба. “Телеграф“ успя да намери обява за продажба на специфичния сорт в магазин в благоевградско, но наличностите вече са изчерпани. Цената му е била 58,65 лв. за килограм. „Предлагаме различни млечни продукти, но точно от „Карбалес“ не сме зареждали. Имаме много видове синьо сирене в наличност, като за да усетите характерния вкус на всяко, не е препоръчително да опитвате повече от 7 вида накуп“, посъветваха от специализиран магазин за млечни продукти в столицата.