Б ългария е световен лидер по износ на черен хайвер от моруна. Имаме над 1500 т родителски стада от есетра. Но не се изнася нито моруна, нито есетра, те са забранени за улов. Отглеждат се във ферми, а черният хайвер, който произвеждаме, е уникален, но малко се говори за него, защото е много скъп за българския джоб. Това каза за „Телеграф“ Йордан Господинов, председател на БГ ФИШ.

Тон

Според Емил Арабаджиев, председател на Асоциацията на търговците на черен хайвер в България, страната ни е водещ европейски производител на черен хайвер и се конкурира успешно с традиционните лидери Франция и Италия, цитира го БТА.

Той допълни, че Франция е основен вносител и консуматор на деликатеса от България, както и САЩ. „Имаме пробив на испански и австралийски пазар и преговорите за нови дестинации продължават. Япония също проявява голям интерес към българския продукт“, съобщи Арабаджиев.

Европа

На този етап българският хайвер е почти наполовина по-евтин, отколкото в Европа, посочи Емил Арабаджиев.

По данни на асоциацията страната ни изнася годишно над 15 тона от известния деликатес. Потреблението у нас бележи ръст въпреки високите за българина цени. Ако преди 7-8 години то е било около 500 кг на годишна база, сега надхвърля 1 тон месечно.

Мита

По актуалната тема за търговските преговори на САЩ с Европа той коментира, че едва ли ще има предоговаряне на договорите, ако влязат в сила новите мита, обявени от президента Доналд Тръмп. Освен това смята, че по-висока цена няма да промени търсенето зад океана, тъй като има недостиг на продукта и всеки търговец ще намери как да продължи да работи в предстоящия сезон, който за производството на черен хайвер започва от октомври. Надеждите са за положителен изход от преговорите Брюксел-Вашингтон, но диверсификацията към нови дестинации като Австралия, Канада, Испания носи спокойствие в бранша.

Начало

Началото на тази индустрия в България е отпреди трийсетина години и е поставено с частна инициатива. С днешна дата доста инвеститори са направили подобни вложения и обемите, които се добиват, са значителни.

Припомняме, че за първи път пресни моруни бяха представени на рибен фест в столицата в навечерието на Никулден през 2020 г. по време на пандемията. Въпреки цените и заплахата от ковид имаше опашки от хора, които чакаха да се сдобият с ценната риба.