0

Б ългария е сред лидерите в износа на олио за Египет за месец август. Това става ясно от съобщение на електронното издание АПК-Информ, цитирано от Синор.бг. През август българска компания е спечелила търг за внос в африканската страна за партида от 10 хил. т, което е един от най-високо договорените обеми.

Египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) закупи на търг 33 хил. т нерафинирано слънчогледово масло и 11 875 т соево масло, става ясно от съобщението.

Слънчогледовото масло е договорено на цена 1080 долара за тон, като наша компания ще достави 10 хил. т между 6 и 20 август. За сравнение - на предишния търг за внос на растителни масла в Египет, проведен преди 6 седмици, цената на нерафинираното слънчогледово масло бе паднала до 926 долара за тон, става ясно от обзора на Софийската стокова борса за времето от 25-28 юли 2023 г.

Сделка

Последната седмица на юли обърна възходящата тенденция в цените на повечето зърнени контракти по световните борсови пазари и пресече поскъпването, което се дължеше на притесненията от оттеглянето на Русия от Зърнената сделка.  В САЩ цената FOB на хлебната пшеница се понижи с 5 долара до 273 щатски долара за тон, тази във Франция свали 4 евро до 245 евро за тон, но в Украйна и Русия цените се придвижиха нагоре с плюс 5 долара до еднаквите 245 щ.д./т. Движението при царевицата отново е доста по-обрано - в САЩ понижението е с 2 долара до 240 щ.д./т., Франция  обаче прави изключение от общата тенденция с повишение от 12,75 евро до 249,75 евро/т. Русия драстично свали цената с 45 долара преди седмица и сега остана без промяна на 183 щ.д./т. Цената на ечемика в Русия се задържа за поредна седмица на 240 щ.д./т, а във Франция минус 4 евро до 235 евро/т.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам вече четвърта поредна седмица отскача сериозно нагоре, поскъпвайки с нови 50 долара, като вече се котира на 1110 щ.д./т.