0

С итуацията в родното свиневъдство през 2024 г. е добра и стабилна по думите на изпълнителния директор на Асоциация на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов.

Според предварителните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) тази година у нас се наблюдава увеличение в броя на заклани свине с около 10%. Очакванията са годината да завърши с производството на 80-82 хил. тона свинско месо, добавя Михайлов пред Агри.БГ.

„Ще видим как ще се развие пазарът в края на декември и дали няма да има малка изненада в статистиката, да се окаже, че имаме малко по-голямо производство, но не мога да го заявя със сигурност. Тези количества са около 40% от нуждите на пазара." 

За преработвателната индустрия се разчита предимно на внос, като за миналата година той възлиза на 127 хил. тона, а за 2024 г. се очаква да е около същите нива. Не се отчита значително отклонение в обемите. 55% от вноса са замразени продукти на части от трупа, а останалите - охладени части на трупа” според браншовика.

Майки

Тази година и в световната статистика България се открои със съживяване на свиневъдството си. Според доклада на USDA нарастването на свинете майки е най-голямо в Испания, Полша, Холандия, Дания и България, а производственият ръст е предизвикан основно от поевтиняването на фуражите в края на 2023 г.

По отношение на предизвикателствата в международен план, които пряко могат да засегнат свиневъдството и в България, Михайлов подчерта значението на политиката на САЩ - дали новата администрация ще наложи мита върху вноса на стоки от Азия и Европа. Това може да промени посоката на земеделието и животновъдство, да доведе до преориентиране на пазарите и да промени цените на основните суровини.

„На европейския пазар през последните 2-3 години се наблюдава значително свиване на производството на свинско. За 2021 г. са произведени 23,4 млн. тона свинско месо, а през 2023 г. – 20,6 млн. тона.