0

Б ългаринът Красимир Желязков е основател на шоколадова фабрика в Тоскана.

Той произвежда шоколад от какаово зърно до краен продукт по най-стария метод - от преди повече от 4000 години, но по съвременна технология. Тя включва bean to bar машини, произведени от водещи италиански компании от сектора. Фабриката на Желязков е преобразена от стара такава за бисквити в съвременна, базирана в Тоскана, Италия и е директен вносител на какаови зърна от Никарагуа. Идеята за шоколадова фабрика идва след посещение на Красимир в Никарагуа през 2013 г., съобщава БТА.

Красимир разказва, че това, което най-много го е впечатлило в Никарагуа, е радостният начин на живот, добрият характер на хората, спиращата дъха фауна и флора.

Бизнес

„Реших да поддържам връзка с тази красива страна и да започна бизнес. Какаото не беше първата идея, която ми хрумна, но след като опитах други видове бизнес, видях възможност във високото качество на какаовите зърна, отглеждани в някои региони. Исках да видя дали в Европа има пазар за какаови зърна. Все още не бях мислил за шоколад“, разказва той.

През 2018 г. участвал в Sigep в Римини - европейско събитие в Италия, фокусирано върху сладкиши, хлебни изделия, сладолед и шоколад. Носел със себе си мостри от никарагуанските какаови зърна. Основната му цел била да събере отзиви за какаовите зърна: дали са достатъчно добри, за да направят страхотен шоколад? Всеки професионалист, когото срещнал, веднага ги харесал и обявил, че е готов да ги поръча. Веднага започнал подготовката за вноса.

Пътуване

През 2019 г. пътувал до Никарагуа, за да намери същите производители на какао, които срещнал при първото си посещение в страната. Този път целият фокус бил върху какаото. Заедно с други бизнес партньори посетил плантациите на Матагалпа, Матигуас, Естел и Ла Далия.

Никарагуа е богата на диви и добре запазени сортове какао, а фермерите са сред най-опитните. В началото имало много предизвикателства, основани на езикови и културни различия, но Красимир се чувствал като у дома си с производителите на какао в Никарагуа и техния скромен начин на живот.

Никарагуанците се различават от другите производители с това, че са много далеч от бързия ритъм на живот, с който сме свикнали. „Те гледат на света от съвсем различна гледна точка. Когато ме посрещнаха в домовете си, почувствах истинско приятелство. Те се отнасят с вас като със специален човек, когато оценявате работата им и им плащате с достойнство“, описва преживяванията си Красимир.

Той споделя, че отделил много време за наблюдение на ферментацията, сушенето и събирането на какаови зърна от различни кооперации.

Проблем

И така, първият контейнер бил официално натоварен и готов да стигне до Европа. След като 12 400 тона фино какао пристигнали на пристанището в Ливорно, обаче го чакала неприятна изненада: всички хора, които обещали да купят какаовите зърна, се отказали от думата си, демонстрирайки максимална незаинтересованост. След всички усилия, необходими за вноса, Красимир се озовал с цялото това необикновено какао, от което никой италиански шоколатиер не се интересувал.

Какво да прави тогава? Идеята се родила спонтанно: да се отвори фабрика за шоколад в Тоскана, за да се превърнат тези фантастични какаови зърна в специален и уникален шоколад.

През 2020 г. в средата на провинцията на Тоскана Красимир създава шоколадовата фабрика Tuscani Cioccolato. Преди това обаче той никога не е бил производител на шоколад. Решил да науча занаята от bean to bar от нулата. Посещавал много курсове, като междувременно проучвал най-добрите машини на пазара и се учих от професионалисти в сектора.

Най-добрият

„Има много видове шоколад и не бих се ангажирал да давам оценка или препоръка към някой от видовете, всичко е въпрос на избор, пазарите предлагат изобилие от брандове и история за начина, по който се произвеждат те. За мен обаче, най хубавият шоколад е чистият продукт - какаови зърна и нерафинирана захар от тръстика. Нищо друго не бива да се слага в рецептата за шоколад“, смята Красимир. И описва производствения процес така: бране и ферментация; сушене и съхранение; тестване, почистване и печенем отваряне (fanning) и смилане; кончинг (conching); формоване; опаковане „на ръка”.

Зърната съдържат молекулата на блаженството

Знаете ли, че органичното какао е растителната храна с най-високо съдържание на желязо, съдържа повече калций от кравето мляко и има над 40% повече антиоксиданти от боровинките. Шоколадът и какаото спомагат за стимулиране на мозъка да освобождава невротрансмитери, които могат да задействат хормона на доброто настроение.

Какаото съдържа анандамид, молекулата на блаженството, която се свързва с канабиноидните рецептори в мозъка, създавайки усещане за лекота и щастие, и фенилетиламин, наричан още “любовно лекарство”, който освобождава ендорфини, които придават бодрост, щастие и по-добро чувство за благоденствие. Консумирането на какао не само подобрява вашето благосъстояние, но и се бори с промените в настроението, като повишава нивата на серотонин в мозъка.

Накратко, супер храна, подходяща за тези, които спазват веганска диета или за тези, които искат да намерят баланс между тялото и ума в най-сладкия свят, който познаваме.