0

С покани в социалните мрежи за черешов туризъм и доставки до офиси и домове в столицата спасяват реколтата по-малките производители в Кюстендилско. По думите на местните всеки сам се спасява с пласмента и в търсене на по-добра цена, като вече се лансират всякакви идеи.

„За да избегнат кръвопийците прекупвачи, които искат да изкарват пари наготово, без да ги е грижа колко сили и средства сме вложили в производството, хората предпочитат сами да карат набраните плодове до София и да ги доставят до домовете или офисите на желаещите. Цената, на която ги продават в столицата, е от 3 до 5 лева и е далеч по-ниска от тази, която може да се види по табелите с цените по магазините и сергиите“, коментира пред „Телеграф“ Никола Христов, който заедно със семейството си стопанисва масив с няколко десетки дървета в село Горна Гращица.

Мрежа

„Ние живеем в София и вече от години чрез роднини, приятели и познати сме си изградили мрежа от клиенти, които си поръчват от един от най-любимите си плодове за прясна консумация в началото на лятото. Когато може, сами берем по около 100-200 килограма на ден и ги караме веднага в столицата, за да може да гарантираме и свежест. Не използваме никакви препарати за консервиране, каквито със сигурност се влагат в гръцките череши по големите борси. Това се усеща и по вкуса, но търговците винаги наблягат на печалбата и предпочитат да вземат по-трайните череши, за да не губят от фира. Виждам, че вече има и други производители, които размерват в по-малки разфасовки и карат плодове към по-големите градове с личните си автомобили. Във Фейсбук има групи, в които се правят поръчки и особено в края на седмицата се доставят сериозни количества. Всички са доволни от схемата“, каза още Христов.

„В последно време е особено модерно да идват софиянци и сами да си берат. За тях това си е един вид черешов туризъм. Тези, които имат градини на по-комуникативни места и с по-хубави пътища до тях, вместо да плащат на берачи, предпочитат да поканят през социалните мрежи дори непознати. Хората ядат на корем, децата се радват на разходка сред природата, а каквото си наберат го плащат по 1,5-2 лева и си тръгват. От познати знам, че по-голямо раздвижване има около вече традиционния празник на черешите в края на юни“, разказва Стефан Димитров.

Основният проблем при черешобера освен пласмента и ниската изкупна цена и през тази година е свързан с липсата на работна ръка. Малкото мераклии за берачи се възползват от това и вече искат до 80 стотинки на килограм. В стартиралата в началото на юни кампания по изкупуване на плодовете първоначалната цена беше 1,30 лева. Тя обаче бързо падна до 1,10 и се очаква да спадне още.

Сметки

Така излиза, че производителите взимат двойно по-малко от берачите. При това с риска от сериозни глоби, ако не отговорят на изискванията на НАП за еднодневни договори за сезонна работа. „Субсидиите които се отпускат на регистрираните земеделски производители, реално стигат, за да се покрият разходите по обработване на почвата между дърветата, торене, поливане, пръскане, косене. Печалба няма, има гърбене. Тези с поршетата не са от нашия край. Те са или прекупвачи, или преработватели като италинските шефове на фабриката в Копиловци“, коментира Боян Стоянов от село Соволяно и разкрива, че заради все по-осезаемото затопляне на времето през тази година черешите са узрели с около десетина дни по-рано. „Сега децата се чудят какво да правят и как да си променят отпуските, за да ги берат. Тук хора за работа трудно се намират. Ако ги викнеш за по ракия, е друго. Ние с бабата от години вече не помагаме с друго освен със съвети“, добавя пенсионерът.

Изисквания

Вече от няколко години черешите, които се изкупуват на пунктовете в Кюстендилско, трябва да отговарят на изисквания, които в общи линии противоречат на масовите разбирания за качество. Те трябва да не са узрели, да са червени, а не тъмни, и да са дребни. Във фабриката за преработване на плодове в село Копиловци след сортирането по поточната линия, край която тази година вече има и работници от Непал, се поставят в бидони, пълни със специални препарати, които ги консервират и не позволяват да ферментират. В този вид те тръгват към Италия и други дестинации, за да се използват за производство на сокове и в сладкарската промишленост. „Имат и технология, с която плодовете се избелват и ги използват за аранжиране на коктейли. Като такива вероятно кюстендилските череши достигат до най-екзотичните туристически дестинации дори на другия край на света“, обясни пред „Телеграф“ един от работниците във фабриката. Впечатление прави комбинацията между бодлива тел и натрошени стъкла в горната част на оградата, която опасва предприятието и помага на наетите за неговата охрана да не допускат кражби на техника, инвентар или продукция.

„Освен всичко от началото на кампанията изкупуват, когато си решат. Решават, че са събрали достатъчно продукция, и спират. Ама че ти на другия ден не може да береш или може да вали, не ги интересува. Затова хората масово зарязват продукцията по дърветата си. Берат си за ядене и раздават на приятели и другото се съсипва. Някои изсичат дърветата и садят друго, където парцелът го позволява. Други предпочитат да продават и на местата, където някога имаше черешови масиви, сега никнат все повече и повече инсталации за фотоволтаици“, коментира още Никола Христов.

Гранична полиция и

жандармерия пазят от кражби

За поредна година в охраната на реколтата от череши в Кюстендилско се включват служители на жандармерията и на "Гранична полиция", съобщиха от регионалната дирекция на МВР. Маршрутите на екипите са съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, както и на пунктовете за изкупуване на реколтата. Ще се следи за това работата в масивите да се преустановява след 20:00 часа, за спазването на правилата, за наемането на работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви, както за работното време на пунктовете за изкупуване на черешите. Охранителната операция се осъществява на територията на общините, обслужвани от РУ – Кюстендил, и РУ – Бобов дол.

До момента не са регистрирани посегателства, допълниха от полицията. Оттам добавиха, че специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.

Охраната на черешовите масиви в Кюстендилско започна от началото на месец юни. Към 20 хиляди декара са черешовите насаждения само на територията на община Кюстендил. Припомняме, преди години имаше и смъртни случаи при опит на стопаните да опазят своята реколта.

Празникът ще е в

последния уикенд на месеца

Станалият вече традиционен празник на черешата, който се организира от община Кюстендил и събира туристи от цяла България, тази година е насрочен за последния уикенд на месеца – 28-30 юни.

Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на община Кюстендил е Институтът по земеделие в града, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени щандове биват аранжирани с яркия и вкусен плод, подреждат се и майсторски изплетени вешала, които нямат еквивалент в световен мащаб и са характерни единствено за региона на Кюстендил.

Провежда се базар на кюстендилски череши с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. А гостите на празника участват в състезателни игри с череши.

Ежегодно един от трите дни е посветен на кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. Мащабни културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.