0

Ч удесата на алое вера са многобройни. Освен че е красиво и е прекрасна декорация за всяка стая, това вечнозелено растение има множество полезни свойства – от помощник за зарастване на рани до средство за отслабване и козметични процедури.

В момента може да си купите алое вера от веригите или цветарските магазини. Именно сега е и моментът за пресаждане на чудодейното растение.

Отглеждане

Опитните ботаници знаят, че алоето обича светлината и усамотението. Не се грижете прекомерно много за него, то не иска това. Достатъчно е да го поливате два пъти в месеца и то ще расте здраво. Важно е саксията му да е добре дренирана, за да може количеството излишна вода да изтича и корените му да не изгният. Растението е устойчиво на суша, но все пак в най-големите жеги може да го напоявате и веднъж на седмица-две. Поставете го на светло и задължително на топличко. Зимата, ранната пролет и късната есен не са подходящи сезони да го държите на терасата.

Тънкости

Тънкост при отглеждането на алоето е, че саксията му е добре да бъде от естествен материал – негланцирана керамика или глина. Не го засаждайте в пластмасова кашпа. Натуралните материали позволяват на влагата да излезе по естествен начин през стената на съда. Това е изключително важно за корените на растението, които в никакъв случай не трябва да стоят в застояла влага, тъй като може да загинат, предупреждават опитни ботаници. Ако алоето има нужда от пресаждане, началото на пролетта е най-подходящото време за това, съветват експертите. Ако в саксията е имало друго цвете преди това, задължително трябва да я дезинфекцирате. Когато го пресаждате, трябва да сте много внимателни, за да не отчупите от листата на растението. Поставете го в центъра на новата кашпа. Съдинката трябва да бъде достатъчно широка за корените му. Може да добавите в почвата пясък и глинени гранули. Презасаждането вероятно ще стресира растението. За да може да расте както преди, поставете го на слънце за две седмици, но го пазете от преките лъчи.

Домашен гел от четири листа

Вълшебен домашен натурален гел от алое вера може да си направите в домашни условия. Единственото условие е растението да е на повече от 2-3 години, за да е образувало здрави листа. Ще са ви необходими 4 броя от тях. Изберете големи, дебели и по възможност от външната част на алоето. Те трябва да бъдат без плесен. Изрежете ги близо до стеблото, измийте ги и ги подсушете. След това махнете внимателно с помощта на нож или ножица бодливите ръбове. От вътрешността на листата ще получите гъст гел, който може да нарежете на парчета, които да разбиете в блендер до получаването на гладка каша. Така вашият натурален гел от алое вече може да влезе в употреба като крем – в грижата за кожата, косата или като мехлем за бързо зарастване на рани. Преди да използвате сместа, е хубаво да се консултирате с лекар или козметик, за да се уверите, че е подходяща конкретно и точно във вашия случай.

Забавя стареенето на кожата

Неслучайно египтяните са нарекли алое вера “растението на безсмъртието“. От хиляда години то се използва в лечението на различни здравословни проблеми. Предимствата му като добавка в козметиката също са доказани. Предлага се дори във вид на безалкохолна напитка. Растението съдържа много витамини и има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Алоето забавя стареенето на кожата, помага при кожни изгаряния, ухапвания от насекоми, за зарастването на рани. Препоръчително е при косопад, проблемна и суха кожа, дори е полезно при стомашно-чревни болки. Алоето може да е от помощ при диабет, както и при парадонтоза.