0

Н езависимо какъв сорт чушки отглеждате, вероятно ви се е случвало да видите странни напуквания върху повърхността им.

Сигурно много градинари се чудят от какво се причиняват тези напуквания. В случая не става въпрос за заболяване. Напукванията всъщност са като стриите, които се появяват по кожата.

Когато условията са добри, месестата част на чушките расте по-бързо, отколкото кожицата им. Поради тази причина кожицата се прокъсва и когато зараства, се появяват такива белези.

В повечето случаи напукванията са вертикални, но има случаи да бъдат и хоризонтални като кръгове.

Вода

Обикновено този феномен се случва, когато има твърде много вода. Доброто снабдяване с вода дава импулс на чушките да растат и в резултат кожицата се разкъсва. Затова е важно да оставяме почвата да изсъхне между поливките. Понякога и това не спасява, тъй като напукването често се появява след дълги периоди с дъжд.

В някои случаи напукването се появява и след откъсването на пипера. Това става, ако чушките се съхраняват на топли и влажни места.

Лютите чушки са по-податливи на напукване. Колкото по-люти са, толкова по-често срещан е този феномен.

Превенция

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите напукването. Внимавайте да не преполивате пипера. Но ако има силни дъждове, не можете да направите нищо.

Друг важен съвет е да обирате реколтата често. Освен това, като не оставяте за дълго чушките на стъблото, вие стимулирате растението да насочи енергията си към образуване на още плод.

В крайна сметка нацепването не се отразява на вкуса на чушките, дори с този козметичен дефект те стават за ядене.