0

С тикерите върху плодовете, предимно вносни дават ценна информация за нашето здраве, пише специализираният сайт Овцевъд и Козевъд.

Щом видите 4 цифри, а първата е 3 или 4, означава, че този плод е пръскан с пестициди,
и трябва да се измие много  добре преди консумация.

Когато броят на цифрите е 5, а първата цифра е 9, това показва, че този плод или зеленчук е органичен и се счита за най-добрия тип.

Щом броят на цифрите е 5, а първата цифра 8, това означава, че плодът или зеленчукът е
генетично модифициран и е най-опасното нещо.

Списък

От друга страна е много важно за човешкото здраве как съхраняваме храната си. Хладилникът е най-голямото изобретение на човека в областта на дългосрочното съхранение на храната. Специално място заема фризерът – частта за замразяване продукти. Фризер може да помогне за запазването на храната и продуктите за много по-дълго време. Въпреки това, има доста голям списък с храни, за които е строго противопоказно да се замразяват.

Мляко

Млякото не трябва да се замразява. В противен случай то губи вкусовите си качества. Освен това продуктът може да започне да се разпада. Промяната в структурата на млякото се получава под влиянието на ултра ниската температура , която е неизбежна във фризера. Това правило важи и за меките сирена като рикота, камамбер, бри и др.Тези продукти трябва да се съхранява при стайна температура. Можете също така да съхранявате консервирани храни в хладилника, но определено не трябва да се опитвате да ги замразявате. В противен случай консервите започват да набъбват и веднага се влошават. След това можете веднага да забравите за използването на тези продукти.

Яйца

След замразяване и последващо размразяване яйцата бързо се влошават, в началото те придобиват неприятна миризма, а след това се превръщат в източник на хранително отравяне. Дори кратък ефект на замразяване върху яйцата е изключително отрицателен.

Тиквички

Въпреки, че размразените зеленчуци не провокират точно хранителни отравяния при хората, след като използват този метод на съхранение, консуматорите ще останат неприятно изненадани – загубата на почти всички витамини и не на последно място – загубата на предишните вкусови качества. Това се отнася предимно за зелето, тиквичките, салати, краставици и други воднисти култури.

Желатин

Всякакви ястия, които съдържат желатин, не трябва да се замразяват. В противен случай те губят почти целия си вкус. Това е така, защото споменатата съставка бързо кристализира при ниска температура.

Експлозия

Всички газирани напитки, включително алкохолни напитки (включително шампанско), не трябва да се замразяват. Те няма да загубят вкуса си, но вероятността от експлозия е доста голяма. Ако не искате да изпадате в досадна ситуация, по-добре да не поемате рискове.

Панирани

В никакъв случай не трябва да слагате панирани ястия във фризера. Ако пренебрегнете това правило, тогава много скоро ще бъде възможно да се сбогувате с всички варени “деликатеси”. С голяма вероятност всичко, което е било замразено, ще се превърне в отвратителен тип водниста каша.

Не връщайте в камерата размразена риба

Не забравяйте за най-важното правило – веднъж размразените храни трябва да бъдат сварени и изядени (или изхвърлени). Никога не ги замразявайте отново. Такива действия само ще допринесат за размножаването на множество бактерии в храната. Това се отнася предимно за месото и рибата.