0

Н ай-добрите приятели на Дядо Коледа са две от най-романтичните цветя, които напук на студа цъфтят през декември. Всички сме виждали зелените къдрави листенца и яркочервени топченца в украсата за Рождество. Става дума за растението холи, популярно още като цветето на целувката, което с малко повече усилия и желание може успешно да си отглеждате на терасата в саксия. Азалията е другото чаровниче, което ще ви зарадва с разкошните си розови цветове също навръх празниците.

Поверия

Известността на холито идва не само от коледните картички, а и от поверието, че който се озове под него в дните около Коледа, трябва да бъде целунат задължително. Това измислено предание е станало повод за началото на много романтични истории. Именно тази му популярност го превръща в едно от най-желаните растения за отглеждане в цяла Европа.

Грижи

Въпреки че изглежда прекалено екзотично за нашите ширини, грижите за холито са съвсем осъществими и растението може без проблеми да вирее у нас, твърдят специалисти по дендрология. Разковничето е да не го сеете сами, защото това наистина изисква по-квалифицирани умения, а да го вземете готово за засаждане от специализиран разсадник. Оттам нататък е важно местоположението. Холито не обича тъмнината, но го пазете от пряката слънчева светлина. Най-подходящо е да го поставите някъде, където е полусянка. Друго важно условие е да бъде на хладно. Затова и терасата е прекрасно място за холито през зимата. То цъфти или през късната есен, или в началото на зимата. Червените му топчета остават цяла зима. Важно при поливането му е да навлажнявате почвата, не листата му, допълниха майстори цветари.

Декорация

И докато холито е една от основните коледни декораци, азалията е предпочитана за романтична украса целогодишно. Розовите цветя са предпочитани не само за дома, а и са изключително разпространени в модни кафенета и реномирани ресторанти. Както и холито, азалията също цъфти през зимата. Тя също е вечнозеленорастение. Височината на прекрасното храстче достига от 60 до 250 см. Освен в розово може да цъфти също в бяло, цикламено, червено. И тя, като своето другарче холито, обича прохлада и светлина, но не и преки слънчеви лъчи. Тънкост при нея е, че се полива с престояла вода.

Климатикът им е враг

Климатикът е враг номер едно на декемврийските цветя. Дори да е вътре, а не на балкона, никога не дръжте азалията около уреда, предупреждават майстори цветари. И допълват, че имат много загинали растения именно поради тази причина. „Идват при нас и питат за съвет. Много често проблеми има при азалията. Цветето изведнъж остава като опърлено, а хората си мислят, че правят грешка в поливането му и затова съхне. Всъщност основен проблем се оказва местоположението му. Ако е близо до климатик, то ще изсъхне“, разказаха от цветарски магазин в София. В такъв случай спасението е незабавно да го поставите далеч от уреда и да бъде на светло. Поливайте лекичко, като внимавате да не прекалите. Ако не е изсъхнала напълно, със сигурност азалията има огромни шансове да оцелее и да се възстанови в пълния си разкош, успокоиха експертите.

Запасете се с препарати

Запасете се с препарати срещу вредители и болести, ако искате да нямате проблеми при отглеждането на азалията и холито, предупредиха майстори цветари. За да сте сигурни, че ще вземете най-адекватния продукт, консултирйте се с продавачите в специализираните магазини. Въпреки че е сравнително издръжливо растение, холито страда от листни въшки и паяк кърлеж. Азалията често боледува от ертицилоза, която се характеризира с потъмняване на основата на растението. Често срещана е и гъбичната инфекция церкоспорозата. С подходящи препарати всичко е обратимо, успокоиха експерти. Следете растенията си за необичайни състояния и дезинфекцирайте саксиите преди засаждане, допълниха още специалистите.