0

К огато температурите стигнат високи стойности, кокошките в задния двор също страдат заради жегата.

Екстремните температури могат да доведат до много проблеми със здравето на пернатите. Но има няколко стъпки, които можете да следвате, за да им осигурите хлад.

Както и хората, пернатите също могат да страдат от топлинен стрес. Някои породи са по-податливи на жегата от други, така че имайте това предвид, когато избирате какви кокошки да гледате.

Топлинният стрес може да доведе до намаляване на яйцеснасянето, дехидратация и дори до смърт, в някои случаи, ако не се вземат мерки. Затова трябва да се погрижите за птиците през най-горещите месеци от годината.

Сянка

Най-важно е да им осигурите сенчесто мяста през деня. Те имат нужда от сянка, за да се възстановят по време на най-горещото време. Ако в двора ви няма достатъчно дървета и храсти, трябва да им направите заслон или да покриете откритата част от кокошарника, където те се разхождат.

Добрата вентилация в кокошарника също е ключов момент за доброто здраве на стадото. За да подобрите циркулацията на въздуха, можете да монтирате вентилатори под покрива на курника, като в същото време ги покриете с мрежа, така че да не могат да навлизат хищници. Ако е много горещо, можете да поставите вентилатор на стойка в самия курник, както и да държите прозорците отворени, стига и те да са защитени с мрежа срещу хищници.

По всяко време на годината пернатите трябва да имат достъп до прясна вода, но това е особено важно през лятото. Трябва да проверявате съдовете и да сменяте водата много по-често, тъй като птиците ще пият повече в горещините. В съдовете можете да сложите и няколко кубчета лед за допълнително разхлаждане.

Вода

С маркуча облейте добре с вода покрива на курника. Това ще намали температурата вътре. Не пръскайте с вода обаче пода на кокошарника, защото ще стане кал и така ще отнемете основната възможност на пернатите да се разхлаждат с прашни бани. Не мокрете и самите птици. Кокошките се разхлаждат като правят перушината си да настръхне, за да може въздухът да циркулира около телата им. Ако са мокри, те не могат да направят това.

Докато не е добра идея да мокрите кокошките, спокойно можете да им осигурите някакъв плитък басейн, като за целта можете да ползвате пластмасов детски пясъчник. Пернатите могат да постоят в него, за да си разхладят краката, да пийнат вода или да си потопят гребените, за да ги разхладят. Дълбочината на водата трябва да е само няколко сантиметра. Тя трябва да се сменя всеки ден, за да не стане кална.

В подобен съд можете да им направите и басейн за прашни бани. Напълнете пясъчника със суха пръст и кокошките ще го оценят. Те обичат прашните бани, за да се отърват от паразитите, които са особено проблематични през лятото. С прашните бани се и разхлаждат.

Лакомства

Давайте на кокошките плодове и зеленчуци с висноко водно съдържание, за да ги поддържате хидратирани. Идеалното лакомство за горещите летни месеци са дините. Пернатите ще оценят и пъпешите и краставиците. Можете да им купите една малка диня, която да разрежете на четири и да сложите парчетата за малко във фризера. Кокошките ще се зарадват на замразената диня. Внимавайте обаче да не ги разглезите с твърде много лакомства, защото това може да развали диетата им, състояща се основно от храна за птици.

Снасянето на яйца и жегата отнемат от кокошките важни хранителни вещества. Добра идеята е да дадете на птиците студени бъркани яйца. Това ще им помогне да възстановят хранителните вещества, които са изгубили.

Избягвайте да храните птиците със суха царевица, тъй като смилането на такива зърна води до повишаване на температурата на тялото им. Запазете това лакомство за по-хладните месеци, когато загряването на тялото е от полза.