0

С емена от любимите български сортове домат „Идеал“ и „Биволско сърце“ депозира България в Ноевия ковчег в Норвегия. За това съобщиха от Министерство на външните работи. Ритуалът е извършен от българския посланик в Норвегия Вера Шатилова, която е внесла в Световното семехранилище в Свалбард 1186 образци от 16 рода и 33 растителни вида.

Садово

Семената са общо 678 498 броя и са предоставени от Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" – гр. Садово. 95% от депозираните образци са български, а материалите са уникални и включват местни популации от твърда пшеница, царевица и ечемик, устойчиви на биотичен и абиотичен стрес, стари сортове пшеници, широко използвани в миналото.

Аегилопс

Своето място в семехранилището в Свалбард намериха също така стари сортове салата “Ира” и “Жълта красавица”, богати на фосфор, калий и желязо, както и на витамини С, А и В1. Интерес сред депозираните семена представляват дивите родственици на пшеницата – див еднозърнест лимец и аегилопс, както и семената от най-вкусните и ароматни стари сортове домати, запазени и отглеждани до днес в България - сортовете “Биволско сърце” и “Идеал”.

Генетични ресурси

Институтът по растителни генетични ресурси към ССА е национален координатор на опазването на разнообразието от културни растения и техните диви родственици в рамките на Европейската програма за растителни генетични ресурси (ECPGR).

На територията на института се намира Националната генбанка, която е изградена през 1984 г. с финансовата подкрепа на ФАО и с основаната задача да изпълнява ролята на централен депозитор за растителна зародишна плазма в страната, като включва: местни популации и примитивни сортове, редки и застрашени видове от българската флора, селекционни сортове и линии с различен географски произход.

Генбанка

Днес Националната генбанка осигурява безопасно съхранение на семенни образци от над 600 растителни вида и регламентиран обмен на зародишна плазма в международната система от генбанки.

Опазването на уникалните български образци налага дублирането им в генбанка извън страната. По силата на подписано споразумение между Института в Садово и Министерството на земеделието и храните на Кралство Норвегия стартира процедура за дублиране на зародишна плазма от семена в световното семехранилище на архипелага Свалбард. Първата пратка с подбрани образци бе депозирана през октомври 2014 г.

Семехранилището в Норвегия съхранява проби от цял свят, превръщайки го в най-разнообразната колекция от култури и е застраховка при драстични промени на климатичната и фитосанитарната среда и кризисни ситуации, породени от природни бедствия и катаклизми.

За салата с кромид и китка магданоз

Доматът „Идеал“ е един от любимите сортове български домати, от който поколения наред правят свежата лятна салата с домати, ароматен кромид лук и китка магданоз. Той е индетерминантен, директен, средно ранен сорт домати.

Има едри плодове 130-200 г, но зърната могат да достигнат и много по-големи размери. Плодовете са плоско-кръгли до кръгли, слабо ръбести, многокамерни, оранжево-червени на цвят, с приятен вкус. Използва се и за прясна консумация.

Доматът сорт „Идеал“ е много плодовит. Формира се върху опорна конструкция.