0

В секи градинар си мечтае да пълни кофа след кофа узрели на слънце домати.

Доматите се отглеждат относително лесно, но има тънкости, които трябва да спазваме, за да имаме успех.

Отглеждането на тази култура е много повече от това да хвърлим семена на земята.

Опитните градинари знаят колко важен е сеитбооборота, за да получите по-богата и качествена реколта. Той е много важен и за доматите, които имат нужда от много хранителни вещества.

Има много култури, които засадени в близост до домати им помагат да се развиват по-добре. Но има и растения, които трябва да стоят далеч от доматите. Затова, вместо да си почесвате главата през август, чудейки се къде сте сбъркали, по-добре е от самото начало да спазвате няколко важни принципа, преди още да сте засадили нещо в земята.

Нека започнем с това кои растения не трябва да садите до доматите.

Семейство

На първо място това са картофите. Доматите и картофите са членове на едно семейство – Картофови. Това означава, че те имат сходни изисквания при отглеждането. Освен това те споделят голям брой общи заболявания, които се разпространяват чрез почвата. Не само това – имат и общи неприятели. Ако искате да отглеждате в градината си както домати, така и картофи, трябва да ги засадите на разстояние едни от други. Но ако градината ви е малка между редовете можете д сложите т.нар. капани, например латинки или турти. Тези цветя имат свойството да привличат неприятелите на културните растения в градината и именно затова се наричат капани.

Недостатък

Патладжаните са друго растение, което не трябва да вирее до домати. Те са от същото растително семейство Картофови. Патладжаните имат един важен недостатък – много податливи са на ранна мана. Тази гъбична болест причинява кръгообразни петна на листата и по стъблата и в крайна сметка унищожава растението. Със сигурност не искате от патладжана заболяването да попадне и върху доматите. Именно затова членовете на семейство Картофови трябва да се засаждат на разстояние един от друг. Така, ако маната нападне един вид растения, унищожете засегнатите култури и заболяването няма да се разпространи върху другите.

Спорите на маната се разнасят по вятъра и се разпространяват лесно.

Грешка

Ако мислите, че ще предпазите доматите, като засадите царевица край тях, помислете отново. Това е голяма грешка. Вместо царевица, засадете фасул. Фасулът фиксира азот в почвата, докато расте, от което голяма полза имат доматите. Двете растения виреят чудесно едно до друго.

Както бе посочено по-горе царевицата и доматите не трябва да са растат в близост. Тяхната непосредствена близост може да създаде убежище за царевични червеи. Тези неприятели нападат както царевицата, така и доматите. И могат да унищожат и двете реколти едновременно. Така, без да подозирате, може да „поканите“ в градината си редица нежелани гости. А да се отървете от тях е трудно.

Нежелани

Зелето и другите представители на семейство Кръстоцветни също са нежелана компания за доматите. Причината е, че тези култури се конкурират помежду си за едни и същи хранителни вещества. Зелето има по плитки корени от доматите. Те достигат до дълбочина от около 40 до 80 сантиметра. В същото време корените на доматите могат да стигнат до над метър под повърхността на почвата. Бихте си помислили, че в тази ситуция печеливши ще са доматите. Но това не е така. Зелето има нужда от повече хранителни вещества, което се отразява неблагоприятно дори на дълбоко вкоренените домати. Ако в почвата няма достатъчно хранителни вещества, доматите ще се развият на листна маса, но няма да дадат никакъв плод.

Затова трябва да ги държите далеч от зелето, брюкселското зеле, броколите или пък карфиола.

Копър

Копърът също не трябва да се сади до доматите. На пръв поглед това не изглежда така. Той е ароматен и не привлича много неприятели. Но с растежа на копъра неговите корени започват да изпускат вещества, което забавя развитието на доматите, особено, когато започне да цъфти. Копърът е много добра компания за краставиците, лука, салатите, босилека и зелето. Не случайно всички те си подхождат добре и като салата. Хубаво е да имате копър в градината си – той привлича много полезни насекоми като паразитни оси, калинки, пчели и много други.

Босилекът и туртатат-първи приятели

Има много други растения, които са добра компания на доматите. На първо място това са туртите. Те не само привличат полезни насекоми като калинки и пчели, но и отблъскват някои неприятели като плужеците, голите охлюви, листните въшки и вредни гъсеници.

Можете да насадите цял ред с турти или да ги пръснете сред доматите.

Марулята е друго растение, което си партнира добре с доматите. Те виреят в симбиотична връзка, когато са засадени едни до други. Марулята задържа влагата в почвата и помага срещу разпространението на плевели. В отговор доматите осигуряват сянка на марулята, което тя обича.

Босилекът и доматите също са добри партньори. Босилекът пази от неприятели, а доматите му осигуряват сянка. Смята се също така, че доматите, засадени до босилек, имат по-приятен вкус и са по-ароматни.