0

Д анните за изкупните цени на зеленчуци за първото тримесечие на 2023 г. на НСИ показват увеличение от около 2% за година, съобщава в бюлетината си за май Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Средните цени за домати намаляват на годишна база с около 30% до 1,50 лв./кг, докато цените на дребно са се повишили с около 13%. Практически за тези цени в този период няма данни за произведено количество, като се знае, че в последните 2 години има чувствително свиване на оранжерийното производство през зимните месеци. При краставиците увеличението за година е около 2%, като изкупните цени са 2,61 лв./кг. Причината за увеличените цени са нарасналите цени на вносната продукция, като цените на краставиците в цяла Европа бяха на рекордни равнища през тези месеци, които в търговията на едро нараснаха с до 10%.

По текущи оценки на САРА производството на домати през 2023 г. може да падне до 105 хил. т, като добивите от открити площи се изчисляват на 2,2 т/дка. Същевременно вносът на домати се очаква да е на нива от 88 хил. т, което е около 2% от това през предходната година.

Производството на пипер се очаква да е приблизително 51 хил. т, с отклонение ±5%.

Очакванията за вноса е той да остане на равнища около 28 хил. т.

По оценки на САРА производството на краставици за 2023 г. е вероятно да възлезе на 49 хил. т. Оценките за вноса на краставици през 2023 година е за 29 хил. т.

Предвижданията на САРА за изкупните цени показват, че при полските домати на открито те да са около 0,89 лв./кг, а за оранжерийно производство – 1,45 лв./кг. При оранжерийните краставици средните изкупни цени се предвижда да са 2,10 лв./кг за оранжерийни краставици и 1,05 лв./кг за полско производство. При пипера изкупните цени за 2023 г. могат да достигнат 0,95 лв./кг.