0

Ф ермата за конна езда в с. в Дивотино носи щастие нe само на собствениците, но и на всеки, който я посети. Емил Райков и съпругата му Галя Такева я създават преди 9 години. Той е треньор по бокс, председател на „Миньор“ -Перник, и инструктор по конна езда. Отрасъл е сред животните, тъй като неговите родители винаги са отглеждали крави, прасета, кокошки, увлекателно разказва за семейството Лилия Лозанова в Агровестник.

Кучета и котки

Преди 10-на години купува място в селото, построява къща и още на първата година избира домашни любимци – кучета и котки. На втората година, през 2014 г. вече се сдобива с първия кон Кадаф. В момента отглежда 8 коня, два от които са чистопородни Дунавски, а останалите са впрегатни.

Тъй като предлага и пансион за атове, се грижи за един кон от породата Олденбург, който е изключително аристократичен.

Четири бокса

Поетапно създава две конюшни, като едната е с четири бокса, а другата е с 4 коневръза. Ползва боксовете за настаняване основно на кобили. Отглежда красивите си питомци свободно, като през топлите сезони пашуват на 30 дка, заградени с електропастир.

Освен че предлага конна езда – обучение и преходи, той е превърнал двора си в пространство за забавления. 

Яздят

Изградил е детска площадка и зоокът с интересни представители на фауната. Идеята му е посетителите най-често семейства с деца, да не се чувстват като в зоологическа градина, където може само да обикалят и да гледат. Тук имат възможност да яздят, да контактуват с животните, да ги докосват и галят, да си играят с тях.

Птичето царство включва по две мини-кокошки, фазана и пауна и 15 гълъба фенерлии. Дворът се обитава от 50-60 щастливи кокошки, като семейството продава техните едри яйца. Освен това – две мини виетнамски прасета, като женската е бременна и скоро питомците ще се увеличат. Интерес предизвикват двата ротвайлера и домашните котки.

Райска градина

За мен беше мечта да създам такова пространство, където хора и животни да се чувстват спокойни и щастливи. Тук моите деца Ема (11 г.), Калина (6 г.) и Божидар (5 г.) имат истинско и пълноценно детство – разказва Емил Райков. Посещават ни много хора и деца, които искат да пояздят. За напредналите се организират преходи в района, тъй като село Дивотино е с живописна околност, в подножието на Люлин планина.

Хиперактивност

Идват да яздят и деца със здравословни проблеми, сред които има с хиперактивност, Синдром на Даун, епилепсия и др. Контактът с конете им се отразява изключително позитивно, успява да ги успокои. Усещането, че благородното животно ти дарява от енергията си, че не си сам и сте тандем има благотворно влияние.

Тон ечемик за месец

Животновъдството изисква да се бориш, тъй като питомците имат ежедневни нужди от грижа и всеотдайност. За птиците е необходимо значително количество зърно. Един тон ечемик стига на конете за около един месец. Осигурява го от зърнопроизводители от района, които предлагат качествена продукция.
Емил Райков има отговорна работа, но фермата в Дивотино е неговият „пристан“ и място, където е щастлив.