0

А ко искате да сте сигурни, че елхата, която сте си купили в саксия след това ще се вкорени, най-добре е да си вземете възможно най-малко растение. Това посъветва читателите на „Телеграф“ Теодор Тодоров.

Наранени

Той обясни, че повечето от дръвчетата, които се предлагат на пазара, не са отгледани в саксия. Всъщност те са изкопани и са поставени в саксията преди транспорт. Колкото по-голямо е дръвчето, толкова по-големи могат да бъдат повредите по корените му. А това е гаранция, че много трудно ще се хване, когато се засади, каза той.

Смяна

Не е така, ако растението е отгледано в саксия, която с растежа на фиданката е променяна, така че да отговори на големината на кореновата система. В този случай няма никакво нараняване и вероятността дръвчето да се вкорени лесно е огромна.

Той посъветва хората да оглеждат добре това, което купуват, дали няма съхнещи иглички, което е сигнал, че нещо с дръвчето не е наред.

Смърч

Според него елата задържа свежестта си на топло много по-дълго, отколкото смърчът. Игличките на елата окапват много по-късно, докато при смърча не е така. Разликата между двете растения е, че елата е с по-яки и тъмни иглички. Тодоров каза, че от стопанството могат да се купят елхи от ела и смърч на цени между 8 и 25 лв. Тези, които са отсечени, са до 13 лв., а другите са в саксии с различни големини. Тези дръвчета не са отгледани в разсадника, а са от Гоцеделчевско, което е също в ЮЗДП. Тези елхички се продават и на пазара пред Министерството на земеделието.

Отсечените дръвчета не са отглеждани за елхи, те са от смърчови насаждения, на които са правени огледни сечи, за прореждане и повече светлина. Вместо да се хвърлят, се предлагат на хората за празниците.