0

Д ържавите от ЕС не постигнаха съгласие по предложението на Европейската комисия за подновяване на разрешението за използване на глифозата – химикал, използван в хербицидите, за още 10 г., съобщи „Евронюз“.

Няколко страни членки, включително Франция, се въздържаха при гласуването. А Австрия, Люксембург и Хърватия гласуваха против удължаването на срока. Тъй като не се оформи квалифицирано мнозинство нито „за“, нито „против“, предстои второ гласуване през първата половина на ноември.

Доклад

Решението на Брюксел да даде зелена светлина бе основано на заключенията на Европейския орган по безопасност на храните в доклад, публикуван през юли, според който глифозатът не е критична проблемна област. Това обаче повдигна дебат и притеснения сред държавите членки на ЕС.

„Евронюз“ представя конкретна история на жена, пострадала от „убиеца на плевели“.

През 2006 г. Сабин все още не е знаела, че е бременна, докато използва глифозат по време на работа. Този силен хербицид обаче ще бележи целия й живот.

„Като организатор на конни надбягвания всеки ден, като част от моята работа, трябваше да използвам хербицид на основата на глифозата на арената, представляваща пясъчна зона от около 700 квадратни метра. Това всеки път ми отнемаше няколко дни“, разказва Сабин историята си. „Това се случваше, когато Тео беше в корема ми, в началото на бременността ми. Точно тогава се случиха и малформациите на ларинкса, трахеята и езофагуса на Тео“, посочва жената.

Иск

През 2018 г. Сабине съди „Монсанто“, щатския гигант, който продава пестицида. Връзката между глифозата и малформациите на Тео е била потвърдена от комисия за компенсации за все още неродени деца, изложени на пестициди. Това е първият случай във Франция, когато хербицид официално е бил признат като причина за дефекти на плода.

Сабин получава всеки месец около 1000 евро, които й се изплащат за три години от април 2023 г. до март 2025 г. През март 2025 г. комисията ще преразгледа случая на Тео, за да реши дали компенсациите да бъдат продължени.

Това е победа за Сабин, която обаче не може да изтрие годините страдание. До този момент Тео е минал през 54 операции. Дори сега, когато е вече на 16 години, заради разкъсания езофагус той може да диша само чрез трахеостомия – дупка в дихателната тръба. До 6-годишна възраст момчето е било хранено през тръбичка.

Във връзка с предстоящото гласуване Сабин се обръща към евродепутатите: „Това, което искам да им кажа, е да откъснат очи от цифрите, от икономическите баланси и статистиката. Да им кажа, че зад статистиката има реални жертви. Ако решат да запазят глифозата на европейския пазар, те поемат отговорността да има страдание и жертви и в бъдеще“.