0

Б ългарските евродепутати от всички политически групи поискаха пълното изтриване на всички текстове в регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (clp), които разглеждат етеричните масла като химична смес.
Позицията на българските евродепутати е в защита на производството на етерични масла от роза и лавандула. В нея те настояват етеричните масла да не се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, защото те са продукт с напълно естествен и променлив състав, т.е. за тях не може да се прилага същият подход в класификацията както при химични смеси.
В искането си българските евродепутати настояват да се запази сегашният режим за третиране на етеричните масла и да бъдат премахнати всички разпоредби, които биха довели до затруднения в дейността на българските производители и преработватели на етерични масла, включително на розопроизводителите и розопреработвателите.

България е против сегашния вариант на готвено изменение на европейски регламент, което ще засегне етеричните масла, с риск да ги класифицира като опасни, обявиха в Народното събрание двама представители на служебното правителство – вицепремиерът Атанас Пеканов и земеделският министър Явор Гечев. Съществува съмнение, че промяната може да доведе до приравняване на етеричните масла до химическите и петролни субстанции, което да доведе до забрана или ограничения при използването им в козметиката и хранителната индустрия. Пеканов и Гечев споделиха тези притеснения.