М оже би ще се учудите, но най-ниските въглеродни емисии в света са регистрирани в говедовъдната фермата на съпрузите Барт и Марийелке Коевидерхоф в Белгия. Те са 0,76 и са еквивалентни на литър произведено мляко. Фермата произвежда и 100% зелена енергия ток от тора в оборите и практически собствениците са сбъднали мечтата си да направят ферма на бъдещето. Стопанството, което се намира в Мерхетем, е истинска аграрна атракция и се посещава от 6 хил. души годишно, сред които ученици и младежи. Това става, след като от 2020 г. започват да организират тим билдинги под мотото Farm fun. „Непрекъснато се удивляваме от това колко младите хора днес нямат понятие от животновъдство“, разказа Барт. Той с чувство за хумор сподели комична история за това как са имали гости вегани, които след посещението в тяхната ферма започнали да консумират животински продукти, когато видели какво е отношението към кравите.

Поколения

Любопитно е да се узнае, че Барт и Марийелке са четвърто поколение говедовъди, а техните предци са започнали през 1931 г. Младите фермери са изключително иновативни предприемачи и целта им е стопанството да бъде изцяло устойчиво, зелено и със затворен цикъл. От миналата година вече имат минифабрика за преработка на мляко „О! Мляко!“, което освен на ритейлите се продава във вендинг машини от собственото стопанство. Преди това са го пласирали чрез кооператив, но спират да дават млякото си там, откакто имат собствена преработка. Съпрузите се отказват да развиват месно говедовъдство и съсредоточават усилията си изцяло в млечно направление.

Биореактор

Те постепенно сбъдват мечтите си, за да направят ферма на бъдещето. Няколко години инвестират в роботи за хранене и правене на фуражи. Чрез джобен биореактор, който представлява компактна анаеробна система за разграждане, преобразуват оборски тор и друга биомаса от фермата в биогаз, но и богата на хранителни вещества биомаса.

Холщейн

Основната храна на кравите е от тяхно собствено производство, а концентриран фураж дават в много малки количества.

Практически фермата е смесена и освен говедовъдство отглеждат по традиционен начин основно зърнени култури.

Фермата отглежда 180 млечни крави от породата „Холщейн“, 120 телета и 20 сухоядни крави, които не се доят умишлено в продължение на няколко месеца, за да се възстановят. Произвеждат 2 млн. л мляко годишно, а всяка крава дава 35 л дневно.

Храненето на животните е с 85% собствена продукция, като на кравите се дава свежа храна няколко пъти дневно с Lely вектор робот.

От пълномаслено мляко

до студено лате макиато

Продукцията се продава чрез ритейли, кафе барове и собствени вендинг машини. Фермата произвежда пълномаслено, полуобезмаслено прясно мляко, бариста мляко, студено лате макиато и студено лате карамел. Продукцията се продава чрез вендинг машини, ритейли, кафе барове и млечни къщи.

Отглеждат картофи, цикория и грах

Във фермата се отглеждат картофи върху 50 ха, които купува основно преработваща компания. Също така цикория около 1 ха, но тя се продава само от фермата. Отглеждат и пшеница, пивоварен ечемик от 30 ха, сух грах за човешка консумация - 4 ха, захарно цвекло - 8 ха, смески - 5 ха. За храна за животните сеят царевица - 60 ха, детелина - 35 ха, фуражно цвекло - 2 ха. В стопанството работят 5 души на пълно работна време.

Част от инвестициите в стопанството са от Фламандския земеделски инвестиционен фонд, който частично се финансира от Европейския земеделски и селски фонд.