0

Е коактивистите постигнаха малка победа миналата седмица, след като съд в Германия обяви, че ще продължи изслушванията по дело, заведено от фермер срещу автомобилния производител „Фолксваген“ с настояване компанията да спре продажбата на превозни средства с двигател с вътрешно горене, съобщава „Евронюз“.

Улф Алхоф-Крамер твърди, че сушите, последвани от проливни дъждове, появили се в резултат от климатичните промени, водят до неблагоприятни последствия за полетата, добитъка и горите, за които той се грижи. Той настоява, че отчасти вина за това носи „Фолксваген“ в ролята си на производител на автомобили на бензин, които имат значителен принос към емисиите парникови газове в атмосферата.

Изслушване

При първото изслушване през май районният съд в западногерманския град Детмолд поиска допълнителни доказателства за тези обвинения. На 9 септември съдът заседава отново и пак поиска още детайли, като насрочи ново изслушване за 3 февруари 2023 г.

„За мен това е първи успех, защото не загубихме делото тук и не трябва да обжалваме“, каза Рода Верхейен, адвокат на ищеца.

Според организацията Грийнпийс, която подкрепя делото, това ще бъде първият път, когато съд ще разглежда въпроса дали автомобилопроизводител трябва да бъде заставен да промени своите бизнес практики, за да предотврати свързани с климатичните промени щети върху здравето и частната собственост.

Позиция

От „Фолксваген“ отхвърлят жалбата на 63-годишния фермер за това, че имат директна връзка с щетите от промените в климата, които той е понесъл.

Компанията посочва също така, че полага огромни усилия да увеличи производството на електрически автомобили в следващите години.

Самият ищец е разочарован, че следващото изслушване в съда е насрочено чак за след 6 месеца. „Кризата с климата ескалира и нямаме никакво време за губене“, посочва той.